Protest in Den Haag tegen verdere gaswinning Harkema

Den Haag - De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft woensdag in Den Haag protest aangetekend tegen een verlenging van de gaswinning bij Harkema.

Namens de raad van Achtkarspelen togen Tjibbe Brinkman en Sake van der Meer naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om te pleiten voor een fossielvrije gemeente. De beide FNP-raadsleden waren in gezelschap van een medewerker van Achtkarspelen.

Op het departement was een hoorzitting waar onder andere ook vertegenwoordigers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) van de partij waren. Als het aan Economische Zaken en de NAM ligt, gaat de gaswinning bij Harkema nog zes jaar door (tot 2024).

De raad van Achtkarspelen vindt het ongepast om verder te gaan met de gaswinning nu de energie-transitie overal hoog op de agenda staat. ,,Verlenging van de gaswinning past niet in een fossielvrije energiewereld”, aldus de Buitenposter politiek.

Op initiatief van de FNP-fractie nam de gemeenteraad van Achtkarspelen in maart een motie tegen verlenging van de gaswinning unaniem aan. De gaswinning bij Harkema is in 2010 begonnen. Het relatieve kleine veld is aangeboord vanaf een platform op de Hamsterpein.