De Frissel Drachtstercompagnie winnaar Sjongfestival 2018

Leeuwarden - Na een spannende finale is basisschool De Frissel uit Drachtstercompagnie vrijdagmiddag winnaar geworden van het Sjongfestival 2018.

De Frissel zegevierde in Leeuwarden met het liedje ‘Freonskip boppe’. De jury was erg te spreken over het optreden van de school. ,,Er valt te horen dat er veel aan muziek wordt gedaan op de school. Een goed kleurenpalet aan muziek, met rap en rock.” De Kogge uit IJlst won de tekstprijs, de prijs voor het best zelfgeschreven nummer.

De winnende school ging naast de gouden microfoon, naar huis met de wisselbokaal: de ‘Karin de Jong-prijs’. De tweede prijs ging naar De Kogge uit IJlst en de derde plaats naar Eben Haëzer uit Dokkum. Ook over die twee scholen was de jury erg te spreken.

De opdracht aan de scholen was dit jaar om een eigen tekst te schrijven. Voor De Kogge uit IJlst was er de tekstprijs omdat zij volgens de jury de beste tekst hadden geschreven. De juryleden waren erg enthousiast over de tekst van het liedje ‘Kom mar by ús’.

Het Sjongfestival was dit jaar wat anders dan normaal, groter en met nieuwe elementen. Zo werd de finale gehouden op het podium van CityProms op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Zes scholen uit heel Friesland, waaronder ook De Mienskip uit Buitenpost – traden op voor de professionele jury bestaande uit Janneke Brakels, Wiebe Kaspers en Nynke Laverman. De presentatie was in handen van Raynaud Ritsma en Geartsje de Vries.

Het Sjongfestival wordt georganiseerd door Cedin, Afûk, Keunstwurk en Omrop Fryslân en wordt een keer in de twee jaar gehouden.