Stalinrichter Spinder in zomer 2019 van Harkema naar Drachten

Harkema - Stalinrichter Spinder Dairy Housing Concepts, nu nog gevestigd aan de Reitsmastrjitte in Harkema, laat een geheel nieuwe fabriek met kantoorpand bouwen op het industrieterrein Azeven Noord te Drachten.

De eerste paal van de nieuwbouw wordt op vrijdagochtend 13 juli geslagen door wethouder Robert Bakker (Economische Zaken) van de gemeente Smallingerland. Dat gebeurt in aanwezigheid van burgemeester Tom van Mourik van Smallingerland. 

Het gebouw - bestaande uit kantoor, showroom en fabriek - wordt bijna 20.000 vierkante meter groot en staat op een kavel van ruim zes hectare. In de lay-out is rekening gehouden met eventuele toekomstige uitbreidingen. De totale investering in grond, gebouwen en machines bedraagt ongeveer 12,5 miljoen euro. 

De verwachting is dat de bedrijfsactiviteiten vanaf zomer 2019 gefaseerd kunnen worden overgebracht naar de nieuwe locatie. De nieuwbouw brengt alle activiteiten weer onder één dak. Spinder ondervindt de nodige beperkingen door de huidige huisvesting op twee locaties in Harkema. Om snel te kunnen leveren worden grote voorraden aangehouden waarvoor een behoorlijke opslagcapaciteit nodig is.

Daarnaast wordt met de nieuwbouw een moderne productieruimte, kantooromgeving, showroom en ontvangstruimte voor bezoekers gerealiseerd. De verhuizing, die naar verwachting in 2020 wordt afgerond, wordt ook aangegrepen om het productieproces en de productiemiddelen te moderniseren en om in te spelen op de groeiende omzet. 

Ondanks de wisselingen in rendement in de melkveehouderij ziet Spinder een goede toekomst voor haar assortiment. De mogelijkheid om maatwerk te leveren, geeft Spinder een unieke positie. 

In 1973 begon Tjip Spinder onder de naam Spinder Stalinrichting met de productie en verkoop van ligboxen en voerhekken voor de melkveehouderij. Wat begon als een bankwerkerij met een paar man personeel, werd al snel een klein fabriekje en groeide uit tot Spinder van nu: een toonaangevende leverancier met een modern assortiment voor de hedendaagse melkveehouderij.