Bijenkunstwerk siert rotonde aan westkant van Buitenpost

Buitenpost - Op een van de rotondes aan de rand van Buitenpost is de komende maanden een bijenkunstwerk te aanschouwen.

Er kwam zaterdagmiddag een dierenambulance aan te pas om het kunstwerk op de westelijke rotonde bij Buitenpost te onthullen. Twee bijen - wethouder Max de Haan van de gemeente Achtkarspelen en Buitenposter Jan van der Bij - kwamen uit de ambulance tevoorschijn om daarna de openingshandeling van het plastiek te verrichten. 

In zijn toespraak wees wethouder De Haan op het kulturele haadstêd-thema ‘mienskip’ en de betrokkenheid van het dorp die uit de realisatie van dit kunstwerk sprak.

De groep van zes bijen rond de centrale paal op de westelijke rotonde bij Buitenpost is een project van een werkgroep van Plaatselijk Belang Buitenpost. Het is onderdeel van een aantal activiteiten onder de naam ‘Bijen, Brimzen, Biodiversiteit’ in het dorp. Deze vinden al sinds maart plaats in het kader van Kulturele Haadstêd LF2018. 

De activiteiten sluiten ook aan op het grote LF2018-programma ‘Silence of the Bees’ op De Kruidhof in Buitenpost. Alle willen ze de aandacht vestigen op het benarde lot van de bij en andere insecten. Kunstenaar Paul Edens uit Lioessens ontwierp en maakte de creatie van gerecyclede badkuipen.