Zoektocht naar verdwenen werk van Willem Bartel van der Kooi

Augustinusga - Kunstenaar Willem Bartel van der Kooi uit Augustinusga moet meer dan vierhonderd werken geschilderd of getekend hebben. Dat gaf de conservator van het Fries Museum eerder dit jaar aan tijdens een lezing in de week van de Keunstkrite Twizel.

Van een kleine 225 werken van Willem Bartel van der Kooi is de huidige verblijfplaats bekend. De Stynsgeaster werkgroep Portraits & Paradise wil daarom op zaterdag 14 juli samen met een oud-conservator van het Fries Museum op zoek gaan naar de vermiste en onbekende werken. In totaal gaat het dus om ruim 175 creaties.

Het is een prachtige uitdaging om in elk geval één schilderij boven water te krijgen, zo geeft Henk Laanstra namens de werkgroep Portraits & Paradise aan. ,,In 2018 zijn wij druk doende om Willem Bartel van der Kooi weer tot leven te brengen.  En het zou toch fantastisch zijn als we een echt schilderij, waarvan de verblijfplaats niet bekend was, bekend wordt.”

Laanstra roept mensen dan ook op om de schilderijen thuis te bekijken en mogelijke schilderijen, tekeningen of schetsen van Willem Bartel van der Kooi op zaterdagmiddag 14 juli mee te nemen naar het oudste gebouw van Achtkarspelen, de Augustinikerk in Augustinusga (van 13.00-17.00 uur). De oud-conservator is een deskundige om te beoordelen of er inderdaad sprake is van een Willem Bartel van der Kooi. 

Niet alleen werken van de kunstenaar zelf, maar ook van zijn leraren en leerlingen zijn welkom, aldus Laanstra. Ook schilderijen van een andere kunstschilder kunnen ingebracht worden in deze gratis inbreng van Kunst & Kitsch. ,,Het gaat niét om antieke voorwerpen enzovoort”, zo benadrukt de werkgroep. Bezoekers kunnen de expositie met reproducties van Willem Bartel van der Kooi gratis bewonderen in het Kultureel Haaddoarp van Achtkarspelen.