Extra politietoezicht bij zandwinplas Skûlenboarch

Eastermar - De politie gaat de komende periode extra controleren bij de zandwinplas nabij Skûlenboarch onder Eastermar. Zwemmers en motorcrossers zorgen daar voor de nodige overlast en gevaarlijke situaties, aldus de politie.

Het gebied, dat afgesloten is met hekken, is verboden voor onbevoegden. Op diverse borden staat dit ook aangegeven. Om aan de overlast en gevaarlijke situaties een einde te maken wordt extra gecontroleerd en indien nodig bekeuringen uitgeschreven.

Zeer koud water

Zandwinplassen zijn, aldus de politie, niet altijd geschikt om in te zwemmen. Met name diepe plassen vormen een gevaar omdat op grote diepte zeer koud water voorkomt van 10 °C of kouder. Door stroming en opwelling kan dit plotseling naar de oppervlakte kan komen. Je kunt dit niet zien, maar als je dat als zwemmer treft zullen je spieren verkrampen waardoor je moeilijk of helemaal niet meer verder kunt zwemmen. De zandwinplas bij Skûlenboarch is maximaal veertig meter diep. 

Een ander gevaar schuilt in de oevers. De zandwinplas bij Skûlenboarch is een zogenaamde actieve winning, dat betekent dat er recentelijk nog zand gewonnen is of gaat worden en dat daardoor de oevers nog instabiel zijn. Onder water vinden nog steeds zandafschuivingen plaats. Dit kun je niet zien maar op een gegeven moment kan er ook een stuk van de oever in het water verdwijnen. Hierbij kan een zuigende werking in het water optreden (draaikolk). 

Op het eerste gezicht lijkt het veilig om op de ondiepe gedeelten (en daardoor lekker warm) te pootje baden, maar juist deze plekken zijn gevaarlijk. In 2015 is bij de zandwinplas een recreatiestrandje aangelegd. Alleen op deze locatie kan veilig worden gezwommen.

Motorcrossen 

Het gebied rondom de zanwinplassen is afgesloten met hekken en op diverse borden staat aangegeven dat het gebied verboden is voor onbevoegden. Desondanks worden, vooral in het weekend, diverse motorcrossers op het terrein gesignaleerd. Ze maken gebruik van het vele zand dat op het terrein ligt opgeslagen. 

Naast geluidsoverlast voor omwonenden brengt het ook gevaarlijke situaties met zich mee omdat op het terrein nog steeds werkzaamheden plaatsvinden. Vandaar dat het gebied is afgesloten voor onbevoegden.

Extra controles

De komende periode gaat de politie dan ook extra controleren op zwemmers en motorcrossers in het afgesloten gebied. Iedereen die in dit gebied wordt aangetroffen krijgt een bekeuring van 95 euro. 

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Tytsjerksteradiel is motorcrossen in de gemeente verboden gesteld. Er zijn geen terreinen in de gemeente, dus ook niet bij Skûlenboarch, waar dit mag. Als surveillerende agenten een motorcrosser betrappen, volgt een boete van 140 euro.