Friezen brengen in Bretagne muzikale hulde aan jarig skûtsje

NORT SUR ERDRE/HARKEMA/SURHUIZUM - Siette Vriesema en zijn vrouw Annie hebben onlangs een uitstapje gemaakt naar Nort sur Erdre, in het Franse Bretagne.

Het was een muzikaal feest met zingen, muziek spelen en dansen, vanwege het 110 jaar bestaan van de Vrouwe Cornelia. Deze tjalk  - of skûtsje zoals wij dat in Friesland noemen – werd in 1908 gebouwd in Leeuwarden bij de firma van der Werf.

Natuurlijk werden deze skûtsjes voor het vervoer van stoffen gebruikt. De Vrouwe Cornelia werd vooral voor het vervoer van turf gebruikt. Later is dit skûtsje in handen gekomen van verschillende eigenaars. Momenteel is het vaartuig in het bezit van een groepje mensen uit Nort sur Erdre en omgeving, in het Franse land.

Het was voor de bezoekers aan de Loire bijzonder plezierig om het feest mee te beleven. Er was ’s middags en ’s avonds een zang- en dansfeest buiten op de kade. Het was een echte zomerse middag en – avond. Zonnetje er bij en 24/25 graden.

Uiteraard hebben Siette en Annie Vriesema in Nort sur Erdre het Friese volkslied ten gehore gebracht. ,,Maar dat konden ze daar niet zingen.”
De muzikale hulde door de twee Friezen, die momenteel in Bretagne wonen, werd ongelooflijk door het aanwezige publiek gewaardeerd. Siette en Annie Vriesema hebben daar met zijn tweeën, maar ook met verschillende andere muzikanten en groepjes mee kunnen spelen.

Oorspronkelijk groeide Siette Vriesema in Harkema en Surhuizum op. Na zijn studietijd is hij onderwijzer geweest in Kornhorn en Beetsterzwaag. Uiteraard is Vriesema met de muziek opgegroeid in Harkema bij brassband ‘t Heideblomke en in Surhuizum bij brassband Excelsior.