Aanvangstijdstip koopzondag splijt gemeenteraad Achtkarspelen

Buitenpost - Het is helemaal definitief: de koopzondag in de gemeente Achtkarspelen. De raad stemde donderdagavond in met de zondagopening.

De winkels gaan op 5 augustus voor het eerst op zondag open, van 13.00 tot 18.00. Het tijdstip van 13.00 uur leidde tot grote verdeeldheid in de raad. De (oppositie)fracties - FNP, PvdA, PVV, GroenLinks en VVD - drongen aan op openstelling vanaf 12.00 uur. Een deel van de ondernemers geeft hier ook de voorkeur aan.

Onder meer vanwege het feit dat de horeca ook om 12.00 uur open mag en de concurrentiepositie ten opzichte van andere gemeenten hield de oppositie het pleidooi voor vervroeging van het tijdstip. De collegepartijen CDA, GBA en CU hielden vast aan de inhoud van het coalitieakkoord.

Door de verschillende tijden zullen er hier en daar ook vreemde situaties ontstaan, zo verwacht de oppositie. Daarbij wordt geduid op de zaken die zowel een horeca- als detailhandelsbestemming hebben. ,,Het wordt wel heel lastig. Het is meten met twee maten.”

Alle commotie zorgde er uiteindelijk ook nog voor dat de fracties van FNP, PvdA en PVV tegen de nieuwe winkeltijdenverordening stemden.