In september helderheid over fietstunnel Surhuizum

Buitenpost - Over twee maanden komt er meer duidelijkheid over de aanleg van een fietstunnel bij Surhuizum.

Provinciale Staten van Fryslân stelden in juni middels een motie geld beschikbaar om de realisatie van een tunnel onder de provinciale N358 (Uterwei) mogelijk te maken. Het college van Gedeputeerde Staten laat de provinciale politiek in september weten hoe de motie wordt ingevuld, zo vertelde wethouder Max de Haan van de gemeente Achtkarspelen donderdagavond tijdens de raadsvergadering.

De Haan gaf daarmee antwoord op vragen van VVD-raadslid Freddy Hoekstra. De liberaal wilde van het college van b. en w. weten of het op de hoogte was van de motie. Wethouder De Haan gaf aan dat Achtkarspelen regelmatig overleg heeft met de provincie over de stand van zaken.

Het creëren van een veilige oversteek staat al lange tijd op de agenda. Begin dit jaar was er overeenstemming over de aanleg van een fietsbrug. Vanuit een deel van de politiek van Achtkarspelen kwam vervolgens de wens voor een fietstunnel naar voren. Een groot deel van de inwoners van Surhuizum heeft eveneens de voorkeur voor een tunnel. Nabij de kruising van de Uterwei met de Rysloane hangt ook een spandoek met een pleidooi voor de tunnelvariant.