Zestienjarige doet mee aan kiesstrijd Westerkwartier

Noordwijk - Zelf mag ze nog niet stemmen, maar in het Westerkwartier kun je bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november wel voor haar kiezen. 

Met haar zestien jaar is Maike Hoogenhout uit Noordwijk één van de jongste verkiezingskandidaten van Nederland. Ze komt op de lijst voor Sterk Westerkwartier. In oktober wordt bekend op welke plaats. 

Maike Hoogenhout deed al eerder van zich spreken en is net terug van een avontuurlijke wereldreis. Ze heeft net een half jaar gezeild en geleerd op een driemaster met School at Sea. Deze reis inspireerde de tiener om politiek actief te worden. ,,Want pas ver van huis besef je wat je allemaal aan het Westerkwartier mist”, aldus Maike Hoogenhout.

Vader en dochter

De Noodwijkse heeft haar politieke interesse niet van een vreemde. Haar vader, Dick Bins, is ook actief voor Sterk Westerkwartier en is verder lid van GroenLinks. ,,Het is mooi dat we dit samen kunnen doen”, vertelt de trotse vader.

Bins was zelf ook wel verbaasd over de mogelijkheid om op de leeftijd van zestien jaar al kandidaat te kunnen worden. ,,Je mag verkiezingskandidaat zijn als je in de komende vier jaar achttien wordt”, legt Bins uit. ,,Stemmen mag natuurlijk nog niet en daarom is het zo dat als Maike wordt gekozen er tot haar achttiende verjaardag een vervanger in de raad komt.”

De komende tijd wil Maike Hoogenhout haar stinkende best doen om jongeren naar de stembus te krijgen. ,,Er is hier in Noordwijk niet veel te doen voor jongeren en ze worden te weinig bij dingen betrokken. Maar ik wil laten zien dat je hier dus zelf een verschil in kan maken.”

Zes maanden op een driemaster de oceaan over en weer terug zonder een proefwerk van je school te missen, dat beleefde Maike Hoogenhout de afgelopen periode. ,,Door school, zeilen, expedities en teamwork met elkaar te verweven kwam ik erachter dat er maar één is die dit onvergetelijke avontuur tot een succes kon maken: ik. Zo wil ik ook het verschil maken in het Westerkwartier!”

Maike Hoogenhout ik zit in de vierde klas havo op het H.N. Werkman Stadslyceum in Groningen. Naast school heeft ze ook nog een heleboel hobby’s, zoals paardrijden, dansen, brieven schrijven, fotograferen en muziek luisteren. Fotograferen doet ze ook vaak samen met haar vader op de heide, bijvoorbeeld zonsondergangen.