‘Verstilling’: een bijzondere foto-expositie in kerkje Noordwijk

Noordwijk - Van 5 augustus tot en met 15 september exposeert Mariette Beenen elke zondagmiddag tussen 14.00 tot 17.00 uur in het kerkje van Noordwijk. 

Mariette Beenen is sinds 1990 werkzaam als freelance fotograaf en heeft zich gespecialiseerd in portret en documentaire fotografie. Na het behalen van het diploma reportagefotografie heeft zij bij ‘de Moor’ (nu ACF) in Amsterdam workshops gevolgd van Jaap Bijsterbosch en Rineke Dijkstra. 
Deze tijd is mede bepalend geweest voor de ontwikkeling van haar eigen fotografische stijl.

Oorspronkelijk lag de interesse van Mariette Beenen bij theaterfotografie. Maar tijdens haar fotografische ontwikkeling richtte zij zich op het geven van een theatrale beschouwing van de werkelijkheid, ‘de beschouwing van alledag’.

Portretfotografie en het daarin ontwikkelen van een eigen beeld kreeg al vrij vroeg haar voorkeur. De vrije portretten zijn een weergave van wat haar treft in de beschouwing van het model. Op zoek naar het gestolen moment, waarbij niet zo zeer de gelijkenis, maar het poëtische beeld van belang is. 

Het werk van Mariette Beenen als documentaire fotograaf, waarbij zij in opdracht werkte aan het illustreren van jaarverslagen, brochures en tijdschriften, heeft zijn weerklank in het vastleggen van de beelden om haar heen: een ooggetuigenverslag. Bij de weergave van de werkelijkheid zoals zij die zag, richtte zij zich steeds meer op de stijl van het minimalisme. 

In het kerkje van Noordwijk wordt de bezoeker een inkijk gegund in haar leven. Mariette Beenen vond in het kerkje een gevoel van rust, een vorm van verstilling.  Ze vond dat haar foto’s daar een verlengstuk van moesten vormen. Bezoekers zullen zich afvragen of ze naar poëzie luisteren of naar fotografie kijken. Verder informatie op www.kerknoordwijk.nl en op www.mjbfotografie.nl.