Zomerdamtoernooi Fryslân prooi voor Erwin Heslinga

Surhuisterveen - In Café De Haven in Surhuisterveen is maandagavond de veertiende en laatste ronde gespeeld van het 29ste Zomerdamtoernooi Fryslân.

De wedstrijden in de slotronde werden in een uitstekende ambiance afgewerkt. Vele supporters uit de wijde regio wisten ook de weg naar de Feanster damarena te vinden.

De remise die Erwin Heslinga behaalde tegen de Mildam-uitbater Henk Hosper was voldoende voor de hoofdprijs. Heslinga werd ongeslagen kampioen en dat mocht hij weten. Belager Reinout Sloot wist nog wel te winnen van Bert Oegema, maar kon het verschil niet meer inlopen. Sipke Doller, voormalig kampioen, bereikte de derde plaats. Hij versloeg de andere Oegema (Tjalling).

In de B-groep was de spanning vooraf nog groot. Er waren vier kanshebbers voor de prijzen. TTS-voorzitter Karel de Bruin wist concurrent Wim Riddersma te verslaan en ging er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor.

De match tussen Siep Altena en Pieter Dijkstra ging voor plaats twee. Na remise bleek Altena de tweede plek te hebben bemachtigd. De sportieve Dijkstra was ook tevreden met plaats drie.

Ook in de C-groep was er nog van alles mogelijk. Grootste kanshebber, competitieleider Joop de Graaf, ging ditmaal in een kamikaze actie ten onder tegen Harm Terpstra. De verleiding om opnieuw een dreigende combinatie te versieren was waarschijnlijk te groot.

Geert Rozenberg uit Mildam wist hiervan te profiteren en gaf B-speler Sietse Jonker het nakijken. Hiermee heroverde Rozenberg de koppositie op De Graaf. In de C-groep was de derde plaats voor Johan Tuenter uit Winschoten die tegen Willem Lep niet verder kwam dan remise.

Uit de op internet gehouden poll bleek Douwe Douma van DCT Twijzelerheide de winnaar te zijn van de mooiste combinatie van het toernooi. Opvallende prestaties die in blauw verschenen in toernooibase, waren er voor Sape Hiemstra die clubgenoot Luitzen van der Heide versloeg en voor het reserve-aspirant-lid Albert Henk Snijder die veteraan Hans Hoks het nakijken gaf.

De meeste dammers kunnen nu even op reces tot september wanneer de provinciale en landelijke wedstrijden voor de clubs weer beginnen. Dit geldt niet voor de diehards die nog aan overige toernooien gaan meedoen.

De organiserende verenigingen TTS uit Surhuisterveen en DCH Heerenveen kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi. De beide clubs zullen zich ongetwijfeld volgend jaar met een jubileumeditie (dertig jaar) opnieuw melden.

Alle uitslagen op een rijtje:

Henk Hosper       -  Erwin Heslinga      1-1

Bert Oegema       -  Reinout Sloot       0-2

Tjalling Oegema   -  Sipke Doller        0-2

Henk Jonker       -  Bernard Post        1-1

Martie Boersbroek -  Gerrit Terpstra     1-1

Pieter Dijkstra   -  Siep Altena         1-1

Wim Riddersma     -  Karel de Bruin      0-2

Henk Prak         -  Jan Snijder         2-0

Harm Terpstra     -  Joop de Graaf       2-0

Geert Rozenberg   -  Sietse Jonker       2-0

Willem Lep        -  Johan Tuenter       1-1

Albert Henk Snijder  - Hans Hoks           2-0

Jan Hiemstra      -  Douwe Douma         0-2

Klaas Mondria     -  Sjouke Zijlstra     1-1

Sape Hiemstra     -  Luitzen van der Heide    2-0