It giet oan: de Friese Orgel Elfstedentocht!

LEEUWARDEN - Op zaterdag 18 augustus 2018 om 7.30 uur geeft Henk Kroes, oud-voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden, in Leeuwarden bij de Grote of Jacobijnerkerk het startschot voor de Friese Orgel Elfstedentocht.

Deze unieke gebeurtenis, nog nooit vertoond in de Friese Muziek geschiedenis, zal worden uitgevoerd door Liuwe Tamminga, Fries 'om utens' uit het Italiaans Bologna. Hij gaat op één dag de mooiste kerkorgels bespelen van alle Friese Elfsteden. In elke stad geeft Tamminga een concert van een half uur. Hij begint en eindigt zijn twaalf uur durende ‘elfsteden orgeltocht’ in Leeuwarden.

In elke stad geeft Tamminga een ander concert, met een thema dat volgens hem het best past bij het orgel. Met de organist trekt een kleine karavaan van enkele busjes met liefhebbers die zich voor de tocht hebben ingeschreven langs de steden. Alle concerten zijn gratis en afzonderlijk te bezoeken.

Tamminga finisht om 20.30 uur weer in Leeuwarden waar hij in de Grote of Jacobijnerkerk z'n slotconcert zal geven.

Liuwe Tamminga wordt internationaal beschouwd als één van de grootste kenners op het gebied van de Italiaanse orgelmuziek uit de 16de en 17de eeuw.