Harkema-Opeinde gastheer Meku Proline-toernooi

Harkema - Harkema-Opeinde maakt zich op voor het Meku Proline-toernooi. Zaterdag barst het jaarlijkse voorbereidingstoernooi – dat dit jaar voor de 22ste keer wordt gehouden – weer in alle hevigheid los.

Net als de editie van 2017 heeft de toernooi-organisatie weer een deelnemersveld samengesteld dat louter bestaat uit clubs uit de regio. Alle duels die gespeeld gaan worden vallen onder de noemer streekderby.

Het verleden heeft uitgewezen dat het op het Harkemaster toernooi zelden uitmaakt in welke klasse deelnemers uitkomen; de toernooiwinnaar is bij lange na niet altijd de hoogst spelende vereniging. Dat bleek vorig jaar eens te meer, toen vijfdeklasser Houtigehage met de hoogste eer streek. De Hagenaren zijn ook dit jaar weer van de partij en zullen er zonder meer op uit zijn om het kunststukje van vorig seizoen te herhalen. De winst van Houtigehage zal ook de andere deelnemende vijfdeklasser, VVT, hoop geven. De 'Heidepyken' bivakkeren al enkele jaren in de laagste klasse. Dat wil absoluut niet zeggen dat de groenhemden geen rol van betekenis zullen spelen. Zo ondervond Harkema-Opeinde nog niet zo heel lang geleden dat het Twijzelerheidster elftal een uitermate taaie kluif kunnen zijn.

De overige vier deelnemers komen allemaal uit in de vierde klasse. Zwaagwesteinde zondag hoort inmiddels bij het interieur van het toernooi. Nog nooit lieten 'De Readtsjes' verstek gaan. De Westereenders behoren tot de meest succesvolle deelnemers van het toernooi, al dateren de toernooizeges wel voornamelijk uit de jaren negentig. De laatste jaren groeit ook Surhuisterveen uit tot een vast gezicht op het Harkemaster gebeuren. De oranjehemden, met vele ex-Harkema Opeinde-spelers in de gelederen, zijn een zeer gewaardeerd deelnemer op het Meku Proline-toernooi en terdege een ploeg om rekening mee te houden.

Een vreemde eend in de bijt aanstaande zaterdag is ASC. Terwijl de andere vijf toernooideelnemers in de jaren zestig en zeventig gloriedagen kenden en dikwijls voor honderden, soms duizenden toeschouwers speelden, werd de Augustinusga-Surhuizum-Combinatie pas in 1975 opgericht. Dat gegeven zegt niets over de kansen van ASC op het toernooi. Voor de andere vijf teams geldt dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. ASC handhaafde zich het afgelopen seizoen keurig in de vierde klasse. Dat was knap, aangezien de ploeg van trainer Auke Bosma voor aanvang van het seizoen door het gros van de zogenaamde voetbalkenners als degradatiekandidaat nummer 1 was bestempeld. Dat pakte anders uit want de meeste clubs hadden de handen vol aan de roodwitten.

Tenslotte organisator Harkema-Opeinde. Het is alweer dertien jaar geleden dat de gastheer met de toernooizege aan de haal ging. Het wordt wel weer eens tijd dus. De selectie bleef in zijn geheel intact en werd aangevuld met drie spelers waarvan verwacht wordt dat het versterkingen zijn. Het doel voor dit jaar is dan ook duidelijk: promotie. Winst van het eigen toernooi zou met het oog daarop een mooie opsteker zijn.

Het speelschema zaterdag ziet er als volgt uit:

14.00-14.30: Harkema Opeinde-VVT, Surhuisterveen-Zwaagwesteinde

14.40-15.10: Zwaagwesteinde-ASC, VVT-Houtigehage

15.20-15.50: Houtigehage-Harkema Opeinde, ASC-Surhuisterveen

16.00-16.30: Finaleronde

De wedstrijden staan onder leiding van de arbiters Beijert, Van Houten en Kooistra. Na afloop van het toernooi is er livemuziek, met medewerking van DJ Anko. Tijdens en na de wedstrijden zal de barbecue overuren maken.