Bruggen over Stroobossertrekvaart in ere hersteld

Gerkesklooster - Tussen Gerkesklooster en Dokkum vind je de Stroobossertrekvaart. Met daarnaast de Stroobossertrekweg. Dit beeld, met de oude hoge bruggen, is kenmerkend voor de regio.

In 2016 startte de provincie Fryslân met het opknappen van deze bruggen. Dit was nodig, want de brugdekken waren niet meer sterk genoeg voor het huidige verkeer. Nu, twee jaar later, zijn de werkzaamheden klaar. 

Gedeputeerde Sietske Poepjes opende woensdagmiddag 12 september één van de zeven bruggen: de brug bij Augsbuurt. Deze brug is een rijksmonument. De brug is opgeknapt, maar heeft dezelfde uitstraling behouden. Dit geldt ook voor de andere zes bruggen.

Van trein tot brugdek
Dat de bruggen dezelfde uitstraling moesten behouden, betekent niet dat er geen ruimte was voor nieuwe duurzame ideeën. Zo heeft de Dinzerbrug een bijzonder brugdek gekregen. Dit brugdek bestaat uit afzonderlijke planken. De kern van deze planken is gemaakt van hergebruikt kunststof. Dit kwam vrij bij het opknappen van treinstellen van de NS.

Klaar voor de toekomst!
De meer dan honderd jaar oude bruggen zijn in ere hersteld. De bruggen zijn nog steeds belangrijk voor het lokale verkeer. Twee van de zeven bruggen (bij Augsbuurt en Dijkhuizen) zijn zelfs de enige toegang naar boerenbedrijven. Twee jaar lang stond er daarom ook een bouwbord met daarop een foto van één van de boeren en de tekst: ,,Ek yn de takomst bliuwe wy berikber!”