Gemeente Grootegast ontvangt bijzondere Maori-steen

Lutjegast - Op zaterdag 22 september overhandigt Doug Huria namens zijn Maori-stam Ngati Tumatakokori een ‘pounamu’ aan de gemeente Grootegast. Dat gebeurt tijdens een speciale ceremonie in het Abel Tasmanmuseum jn Lutjegast.

De Maori-stam Ngati Tumatakokori heeft 375 jaar geleden ontdekkingsreiziger Abel Tasman uit Lutjegast ontmoet. De zeevaarder ontdekte toen als eerste Europeaan Tasmanië en Nieuw-Zeeland. De pounamu - een grote jadesteen - staat symbool voor de spirituele verbondenheid tussen Tasmanië en Nieuw-Zeeland en de gemeente Grootegast.

Grote symbolische waarde

In december 2017 bracht een afvaardiging van de gemeente Grootegast een bezoek aan Tasmanië en Nieuw-Zeeland. Tijdens dit bezoek werd de pounamu aangeboden. Vanwege de grote symbolische waarde mocht de jadesteen niet zomaar het land uitgevoerd worden.

Dankzij diplomatieke inspanningen vanuit Nieuw-Zeeland en de Nederlandse ambassade aldaar mag voor het eerst een jadesteen van dit formaat het land verlaten. De pounamu wordt tentoongesteld in het Abel Tasmanmuseum in Lutjegast.

De overhandigingsceremonie vindt 22 september plaats in het Abel Tasmanmuseum, Kompasstraat 1a in Lutjegast. Iedereen is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Inloop is om 14.30 uur. De ceremonie eindigt om 17.15 uur.