Achtkarspelen hoopvol over glasvezel buitengebied

Buitenpost - De aanleg van snel internet in het buitengebied van de gemeente Achtkarspelen gloort. Er zijn nog een kleine veertig aanmeldingen nodig om het glasvezelproject uit te kunnen voeren.

Wethouder Harjan Bruining ging donderdagavond tijdens de raadsvergadering in op de stand van zaken. Dat deed hij na vragen van Frans Hoekstra van de  GBA-fractie. Via allerhande acties wordt alles in het werk gesteld om het gewenste aantal deelnemers te halen, aldus Bruining.

Op 1 november moeten er genoeg deelnemers zijn. Kabelbedrijf Kabelnoord, dat de aanleg van glasvezel voor haar rekening neemt, wil dat minimaal zestig procent van de bewoners van het buitengebied aan het project meedoen. Kabelnoord combineert het werk in Achtkarspelen met Tytsjerksteradiel waar inmiddels wel voldoende aanmeldingen zijn.

Voor de beide gemeenten wil Kabelnoord een gemiddelde participatie van zestig procent zien. Dat betekent dat Achtkarspelen het surplus aan aanmeldingen in Tytsjerksteradiel bij haar score mag optellen. In totaal telt Achtkarspelen circa 1100 percelen in het buitengebied die het momenteel zonder snel internet moeten doen.