Steen Ngati tumatakokori-stam voor gemeente Grootegast

Lutjegast - De Nieuw-Zeelandse Ngati tumatakokori-stam en voormalig ambassadeur van Nederland in Nieuw-Zeeland Rob Zaagman zijn door de gemeente Grootegast onderscheiden met de Abel Tasman-erepenning.

Burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Grootegast overhandigde de onderscheiding zaterdag in Lutjegast, de geboorteplaats van Abel Tasman en de ontdekker van Nieuw-Zeeland.

Zeer vijandig

Toen Abel Tasman 375 jaar geleden Nieuw-Zeeland aandeed, verliep de ontmoeting met de Ngati tumatakokori-stam zeer vijandig. 375 jaar later is er een warme band ontstaan tussen de stam en de gemeente Grootegast.

Dit werd zaterdag gesymboliseerd door de overhandiging van een ‘pounamu’, een jadesteen, van de stam aan de gemeente. De Tasman-erepenning werd tijdens deze bijzondere bijeenkomst uitgereikt aan stamhoofd Doug Huria, maar is bestemd voor de gehele stam.

Onderscheiding

Ook Rob Zaagman was bij de overhandiging van de pounamu aanwezig en werd onderscheiden met de Tasman-erepenning. Tot voor kort was Zaagman Nederlands ambassadeur in Nieuw-Zeeland.

In die rol heeft Zaagman een belangrijke bijdrage geleverd in het Abel Tasmanjaar. In dit jaar werd zowel in Nederland als in Nieuw-Zeeland stilgestaan bij het feit dat Abel Tasman 375 jaar geleden Nieuw-Zeeland ontdekte.