Harkema-Opeinde verliest streekderby van Rottevalle

Harkema - De seizoenstart is voor Harkema-Opeinde op een deceptie uitgelopen. De streekderby tegen Rottevalle ging met 0-3 verloren.

De nederlaag kreeg pas laat gestalte en viel ruim uit. Dat de bezoekers de punten mee naar huis namen was dik verdiend. Voor het eerst in zestien maanden tijd bleven de Harkemasters op eigen veld met lege handen achter.

Vanaf de start maakte Rottevalle een gretiger indruk. Het eerste kwartier hadden de blauw-zwarten een overwicht. Grote kansen kwamen hier niet uit voort. Halverwege de eerste helft kwam Harkema-Opeinde beter in de wedstrijd, al zou deze middag aan het spel van de thuisploeg zelden te zien zijn dat er een streekderby gespeeld werd. Desondanks wist Harkema zich twee heel aardige kansen te creëren. De eerste kwam er in de negentiende minuut. Rottevalle-goalie Robert de Jong werd onder druk gezet door Albert Veenstra en schoot het speeltuig via Veenstra in de voeten van Wilbert Huitema. Met de sluitpost van de gasten op de punt van het strafschopgebied lag het doel behoorlijk open. Het schot dat volgde werd een gemakkelijke prooi voor De Jong. Twee minuten hierna leverde Huitema een inzet af die van aanzienlijk betere kwaliteit was. Na een voorzet van Wytse Couperus nam Huitema de bal op de pantoffel. Keeper De Jong sloeg de volley prima uit de hoek.

Wie na de helftwisseling een nauwkeuriger Harkema-Opeinde had verwacht, kwam bedrogen uit. Ook na de thee bleven de slordige en onbegrepen passes elkaar in rap tempo opvolgen. In de 59ste minuut hadden de Rottevalsters in het aluminium wederom hun sta-in-de-weg. Opnieuw was Jorrit Schra onfortuinlijk toen zijn pegel de kruising teisterde. Langzaam kabbelde de wedstrijd tot zijn eind, toen Harkema-Opeinde het elftal in de 72ste minuut tot een tiental gereduceerd zag worden. Hille Postma was kennelijk vergeten dat hij reeds een gele kaart op zak had en knalde de bal hard de bomen in nadat de leidsman voor een vrije trap had gefloten. Arbiter Bakker gaf hiervoor de gele kaart en Postma kon inrukken. 

Rottevalle profiteerde wel heel snel van de numerieke meerderheid. Vier minuten na de rode kaart was de 0-1 een feit. Een hard schot van Jorrit Schra kwam in de voeten van Jelle Witteveen terecht. Die draaide zich vrij en schoot droog raak. In minuut 82 was de wedstrijd beslist. De producenten van het tweede Rottevalster doelpunt waren identiek aan de eerste: Jorrit Schra leverde de assist, Jelle Witteveen rondde af. In de 88ste minuut kwam nummertje drie ook nog op het bord. Een voorzet van Jelte de Hoek werd door Steffen Schra benut: 0-3. 

Een geweldige domper voor Harkema-Opeinde, dat zo had uitgekeken naar de competitiestart. Eens te meer bleek dat de resultaten in de voorbereiding helemaal niets zeggen zodra de competitie is begonnen. Op basis van het vertoonde spel hadden de Bosk-bewoners nergens recht op. Desondanks is er geen man overboord. In het verleden heeft Harkema-Opeinde vaker mooie seizoenen gehad ondanks een nederlaag op de eerste speeldag. Er zal zondag in Menaldum wel uit een ander vaatje getapt moeten worden. Dan is Foarút de tegenstander.