Blik op het verleden (1): Numan Surhuisterveen

Surhuisterveen - Oud-Feanster Cor Dam tekent en schildert al zijn hele leven. Dam heeft dertig prenten gemaakt met beelden van Surhuisterveen in vroeger tijden (minimaal vijftig jaar geleden). Vandaag aflevering 1.

De winkel van Numan aan De Kolk in Surhuisterveen staat er tegenwoordig als vanouds bij. Er lijkt niet veel veranderd. Het was en is een royale winkel met voorheen alles op het gebied van huishoudelijke artikelen en fotograferen en vandaag-de-dag speelgoed.

Je kon er filmrolletjes van Agfa en Kodak kopen. Als je je foto’s had geschoten, kon je het rolletje inleveren bij Numan. Het duurde meestal een week voordat de foto’s klaar waren. Spannend, want waren ze gelukt? Had je de camera niet bewogen? Bij Numan kon je eveneens pasfoto’s, familiefoto’s en bruidsfoto’s laten maken. Wel heel anders dan zoals nu met je mobieltje of iPad.

Vooral in de weken voorafgaand aan het Sinterklaasfeest stonden de grote etalages van Numan vol met speelgoed, puzzels, poppen, poppenwagentjes et cetera. Opgroeiende kinderen vergaapten zich uren lang aan de volle etalages in de hoop dat de Goedheiligman hen met iets moois zou verrassen.

Het winkeltje links naast Numan roept alleen maar vraagtekens op. De hele stoep staat vol alsof er een verhuizing plaatsvindt. Wie woonde hier? Wat voor soort winkel was het? Wat werd er verkocht? Wie weet het nog?

Later werd hier het postkantoor gevestigd, weer later boekhoudkantoor De Vries. Uiteindelijk is het pand in de jaren zestig afgebroken en werd de Rotterdamsche Bank er gevestigd.

Reacties welkom

Cor Dam is benieuwd naar de antwoorden op de vragen over het winkeltje naast Numan. Ook stelt hij het op prijs om reacties en/of aanvullingen op dit artikel te krijgen. Dam is telefonisch bereikbaar op 06-51262430 en per e-mail via het adres cornelisdam@gmail.com