Hortus van Fryslân De Kruidhof sluit seizoen af met Oogstfeest

Buitenpost - Hortus van Fryslân De Kruidhof in Buitenpost heeft zaterdag volgens traditie haar seizoen afgesloten met een Oogstdag en Fruitshow.

Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek. Een markt met streekproducten, proeverijen van wijn en huisgemaakte kruidenlikeuren, een fruitshow en fruitdeterminatie en rondleidingen langs fruit en kruiden. Kinderen mochten pompoen snijden en bezoekers konden een herfstboeket schikken met plantmateriaal uit de tuinen.

Vaste bezoekers van de Oogstdag rekenen al sinds jaar en dag op een schaaltje heerlijke hutspot of pittige maïssoep. De gerechten zijn bereid door leden van de Lionsclub Kollum Lits en Lauwers. De opbrengst van de soep en stamppot ging volledig naar ‘vergeten’ kinderen uit gebroken of ontwrichte gezinnen.

Najaarsmarkt

In de Kloostertuin en in de kas was een najaarsmarkt met onder andere verschillende jams, natuurlijke verzorgingsproducten, diverse geitenkazen, biologische dressings en kruidenthee. Er werden verschillende pompoen- en fruitsoorten verkocht en er waren demonstraties van een houtdraaier en een eenden korfvlechter. Ook was er informatie over de bijen en verkoop van verschillende honingproducten.

Er was een overdekte markt met proeverijen van huisgemaakte kruidenlikeuren en chutneys van het eigen fruit van De Kruidhof en de oogst van oude cultuurgewassen van de hortus werd er gedemonstreerd. In de kas was een breed aanbod van standhouders waaronder een lokale bierbrouwer en de noordelijkste wijngaard van Friesland.

Presentatie van de oogst

Zoals ieder jaar presenteerde De Kruidhof zo’n tachtig soorten appels en peren van voornamelijk oude rassen uit de eigen Fruithof. Pomologen van Fruit yn Fryslân vertelden op deze dag van alles over he determineren van fruit en de eigen appel- of perenboom. Ook over ziektes en de verzorging van fruitbomen kon informatie worden verkregen.