Blik op het verleden (2): Vierhuisterweg Surhuisterveen

Surhuisterveen - Oud-Feanster Cor Dam tekent en schildert al zijn hele leven. Dam heeft dertig prenten gemaakt met beelden van Surhuisterveen in vroeger tijden (minimaal vijftig jaar geleden). Vandaag aflevering 2.

De vroegere ‘rondweg’, van Surhuisterveen. De Vierhuisterweg liep langs het kerkhof en langs een deel van de Feanster vaart over de brug naar Harkema-Opeinde. ’s Morgens in alle vroegte was het een drukte van belang. Alle arbeiders uit de omliggende dorpen Harkema-Opeinde, Drogeham, Kootstertille Augustinusga die werk hadden bij Schuilenga’s Koek- en Beschuitfabriek, matrassenfabriek AVEK, Riemersma’s kinderwagenfabriek’, de melkfabriek met kaasmakerij enzovoort fietsten of bromden over de Vierhuisterweg.

De eerste winkel op de foto was een kleine kruidenierswinkel. Later heeft Hoeksma er een verfwinkel gevestigd. Maar dat weten we niet zeker. Elke aanvullende informatie is welkom.

Verderop was klompmakerij Booij gevestigd. De goedkopere klompen waren van populierhout gemaakt en de wat duurzamere en duurdere klompen waren van wilgenhout. Dan had je nog kapklompen en leertjesklompen. In het laatste huis van het rijtje was de aannemer Sjoerd Veenstra gevestigd.

In de bocht naar links stond het huis van de beheerder van het kerkhof, Rommert Kats. Een aardige zakcent kon je destijds verdienen door de grafstenen schoon te schrobben en de letters opnieuw zwart of zilver te verven. Veel pubers waren ‘doodsbang’ om op het kerkhof te werken. In de grote beuken aan de voorkant van het kerkhof nestelden zich jaar in jaar uit ransuilen.

Reacties welkom

Cor Dam is benieuwd naar de antwoorden op de vragen over de winkels op de Vierhuisterweg. Ook stelt hij het op prijs om reacties en/of aanvullingen op dit artikel te krijgen. Dam is telefonisch bereikbaar op nummer 06-51262430 en per e-mail via het adres cornelisdam@gmail.com

Reacties op prent 1 (Numan)

De prent van vorige week heeft heel wat reacties opgeleverd. Het oude huisje naast Numan was van Van der Grift, een groenteboer en vormde een depot van Van Gend & Loos. Later werd het pand gekocht door De Vries, accountantskantoor.