Froulju fan Fryslân: kinderverpleegkundige Mirte uit Surhuisterveen

Surhuisterveen - Er staan heel wat standbeelden in Friesland, maar wel veel meer van mannen dan van vrouwen. Het is tijd voor een inhaalslag, zo klinkt het hier en daar.

In het programma Froulju fan Fryslân, donderdags om 17.45 uur op tv bij Omrop Fryslân , wordt er gezocht naar zes vrouwen die belangrijk zijn voor de Friese ‘mienskip’ op wat voor manier dan ook. Een van deze vrouwen is kinderverpleegkundige Mirte van der Veen uit Surhuisterveen.

In de aflevering van 15 november is de eerste grove opzet van de beelden is klaar. Het is tijd voor de Froulju fan Fryslân om model te komen staan in het atelier van Natasja. Mirte (28) uit Surhuisterveen is als eerste aan de beurt.

Wie is Mirte?

Kinderverpleegkundige Mirte is genomineerd door goede vriendin Jolanda. Mirte komt bijna elke dag wel even bij haar en haar zoon Thijmen op bezoek. Thijmen heeft autisme en levensbedreigende epilepsie, wat veel zorg vraagt. Mirte helpt Jolanda waar ze kan, door op te passen, een luisterend oor te bieden of samen op zoek te gaan naar de juiste hulp voor Thijmen.

Afgelopen lente deed Omrop Fryslân de oproep om Friese vrouwen die een standbeeld verdienen te nomineren voor het project Froulju fan Fryslân. Uit meer dan tweehonderd nominaties zijn zes vrouwen gekozen waarvan een portret wordt gemaakt in film en in de vorm van een borstbeeld.

Froulju fan Fryslân maakt deel uit van LF2018. Met een crowdfundingsactie werd eerder dit jaar het benodigde geld voor het project ingezameld.