Blik op het verleden (7): Grote antennes op huizen

Surhuisterveen - Oud-Feanster Cor Dam tekent en schildert al zijn hele leven. Dam heeft dertig prenten gemaakt met beelden van Surhuisterveen in vroeger tijden (minimaal vijftig jaar geleden). Vandaag aflevering 7.

De Groningerstraat is één van de oudste doorgaande wegen van Surhuisterveen. Het is de straat die richting de stad Groningen gaat. De Groningerstraat eindigt bij de grens van de provincie Groningen en waar het dorp Opende begint.

De grens was aangegeven, want bij het Kommiezenbos stond een grenspaal. De kinderen noemden die paal de ‘poppestien’. Het Kommiezenbos refereert aan de douanebeambten die de grensovergang controleerden.

Het witte huis links met de vis heet ‘De Dobbe’. Albert Riemersma heeft de poel die daar lag, gedempt en het huis laten bouwen. Het derde huis van links was de pastorie waarin onder andere dominee Hazenberg woonde.

Naast de pastorie liep een wandelpad dat uitkwam bij de kleuterschool. Het vijfde huis is de villa die Roel Kok, directeur van de AVEK-fabriek, heeft laten bouwen. De Groningerstraat kwam uit in het centrum van het dorp: de Gedempte Kolk. Wie heeft er ooit als eerste in het tweede en vierde huis gewoond? Wie weet dat nog?

De grote antennes op de huizen betekende dat men tv had, want er was destijds nog geen sprake van centrale kabel of glasvezel. Het hebben van een grote antenne was destijds ook wel een statussymbool. Begin jaren vijftig van de vorige eeuw kon je maar twee zenders op je televisietoestel ontvangen: Nederland 1 en 2.

Reacties welkom

Cor Dam is benieuwd naar de namen van bewoners van de Groningerstraat die niet in bovenstaand verhaal zijn genoemd. Ook stelt hij het zeer op prijs om reacties en/of aanvullingen op dit artikel te krijgen. Dam is telefonisch bereikbaar op nummer 06-51262430 en per mail via het adres cornelisdam@gmail.com

In de afgelopen week heeft Cor Dam veel informatie over Surhuisterveen gekregen. ,,Twee dames hebben mij foto’s en boeken over Surhuisterveen uit een nalatenschap toegezegd. Daarvoor dank. Blijf reageren”, is het verzoek van Dam.