PvdA-delegatie op werkbezoek bij twee enthousiaste Foppe’s

Drogeham - Van der Meer Prefab - een jong bedrijf in Drogeham dat nog maar korte tijd geleden is opgericht door Foppe van der Meer - maakt door het aantrekken van de bouw een bijzondere start.

Dat bleek vrijdag 16 november bij het bezoek van de delegatie van de PvdA Achtkarspelen. Toen het enige jaren terug door de crisis mis ging met VDM, kon Foppe van der Meer zich na de herstart niet meer vinden in de nieuwe bedrijfsstructuur van de onderneming. Van der Meer besloot een eigen bedrijf te beginnen. De voormalige productieloodsen van de Wadro in Drogeham stonden leeg en waren voor hem een goede plek om een aan nieuwe uitdaging te beginnen.

Aan een nieuwe start van een bedrijf in prefab-elementen voor de bouw werd snel begonnen. Een paar oud werknemers van VDM en aantal uitzendkrachten vormden in eerste instantie, tezamen met Foppe van der Meer, het nieuwe personeelsbestand. De start was lastig, aldus Van der Meer. ,,Maar mijn ondernemersgeest liet me niet in de steek en al snel liepen de eerste orders binnen.”

Daarna volgde een gesprek met neef Foppe Land. Het bleek dat deze zich ook niet zo goed meer kon vinden in het oude bedrijf. Vervolgens was diens stap in het nieuwe bedrijf ook snel gezet. ,,De ziel was voor mij uit het bedrijf  bij VDM”,  aldus Foppe Land. ,,Ik hou van uitdagingen en die waren er voor mij niet meer. In het bedrijf van mijn neef Foppe van der Meer lagen die uitdagingen er zeker en we werden het ook snel eens.”

De beide neven zijn al weer een poosje bezig in de oude Wadro-hallen en hebben in korte tijd de aanvankelijke personeelsbezetting kunnen uitbreiden van 14 naar 28 werknemers. ,,Groter willen we eigenlijk niet groeien”, zo laten de beide Foppe’s weten. ,,Maar er liggen nog wel grote uitdagingen. Automatisering en robotisering zijn van die uitdagingen die we niet uit de weg gaan. Voorzichtig denken we in die richting.”

Financieel hadden we een moeilijke start, aldus Foppe van der Meer. ,,We wilden geen schulden maken en geen leningen bij banken aangaan. Gelukkig heeft de grote vraag in de bouw geleid tot constant werk en leveren we nu in opdracht door geheel Nederland.” Prefab elementen voor de woningbouw vormen het grootste deel van  de omzet.

Raadslid Sjon Stellinga liet namens de PvdA-delegatie weten groot respect te hebben voor de beide ondernemers die na een dieptepunt in de bouw kans hebben gezien om in korte tijd weer een nieuw en enerverend bedrijf op te starten in Achtkarspelen. ,,Werkgelegenheid bij bedrijven in de gemeente is één van de pijlers waarop de samenleving drijft”, liet Stellinga weten. ,,Daar draagt Van der Meer Prefab in Drogeham zeker aan bij.”