Blik op het verleden (8): Flaneren over De Kolk in Surhuisterveen

Surhuisterveen - Oud-Feanster Cor Dam tekent en schildert al zijn hele leven. Dam heeft dertig prenten gemaakt met beelden van Surhuisterveen in vroeger tijden (minimaal vijftig jaar geleden). Vandaag aflevering 8.

De hoofdstraat van Surhuisterveen: De Kolk. Links was Rep Hollema, café, restaurant en zalencentrum. Het eerste huis links. Wie kan vertellen wie daar woonde? De tweede en derde winkel waren Folkerts Vitrage en vloerbedekking en daarnaast Schuilenga’s bakkerswinkel. Rechts het eerste huis: drukkerij Pol. Daarna Van Houtens bazaar. Een winkel voor huishoudelijke artikelen. De buren weten we niet. Wie kan ons helpen? In de verte de melkfabriek en de gereformeerde kerk.

Zondagsavonds showden de jongens en meisjes de mooiste kleren door over de beide trottoirs heen en weer te paraderen. Een ongeschreven code was als je met je vriend achter twee meisjes aanwandelde en de meiden liepen door als de straatlantarens ophielden, dan hadden ze meer dan gewone belangstelling voor je. Menig liefde vond hier zijn oorsprong.

Op de hoek voor het pand van drukkerij Pol kwamen de jongvolwassen jongens en pubers bij elkaar en werd er opgeschept over alles en nog wat, maar vooral over de meiden. En natuurlijk werd er gerookt. Dat was toch wel een teken dat je een man was!

Links achter de grote kastanjeboom stond Schuilenga’s Banket- Koek- en Beschuitfabriek. De directie werd gevormd door de drie broers Jan, Piet en Djoerd Schuilenga. Ooit in de hoogtijdagen van de fabriek werkten er 120 mensen en leverde de fabriek door heel Nederland.

 

Reacties welkom

 

Cor Dam is benieuwd naar het antwoord op de bewonersvragen in bovenstaand verhaal. Ook stelt hij het zeer op prijs om reacties en/of aanvullingen op dit artikel te krijgen. Dam is telefonisch bereikbaar op nummer 06-51262430 en per mail via het adres cornelisdam@gmail.com

In de afgelopen weken heeft Cor Dam veel informatie over Surhuisterveen gekregen. De publicatie over de Groningerstraat leverde meerdere e-mails en telefoontjes, zo laat Dam weten. ,,Naast het huis van Riemersma - De Dobbe - woonde Hansje Wijnalda. Daarnaast woonde Lourens Schokker met zijn zus Limke. Lourens Schokker was leraar Frans en Limke had een matrassenfabriekje in Sumar.

Het vijfde huis naast Kok werd bewoond door de familie Bouma. Zij was poppenmaakster. De grenspaal, waarover in het verhaal wordt gerept, was niet de ‘poppestien’. Die stond verderop aan de weg De Skieding, richting Trimunt.”