Blik op het verleden (10): brandweer en postkantoor bij toren

Surhuisterveen - Oud-Feanster Cor Dam tekent en schildert al zijn hele leven. Dam heeft dertig prenten gemaakt met beelden van Surhuisterveen in vroeger tijden (minimaal vijftig jaar geleden). Vandaag aflevering 10.

Aan de schaduw te zien staat de zon in het zuiden en zal het rond twaalf uur zijn geweest. Beeldbepalend zijn hier weer het pand van Numan, dokter Folkerts en Schuilenga. In de verte de ‘toer’ en de grote kastanjeboom vóór de hervormde kerk. Waarschijnlijk was het tweede huisje van rechts het Feanster postkantoor. Wie kan daarover nog wat meer vertellen?

Voorbij de toren en de kastanjeboom kon je rechtsaf de Vierhuisterweg in. Als je rechtdoor ging kwam je uiteindelijk uit bij de haven en verderop kon je linksaf naar Boelenslaan. Ging je rechtdoor dan kwam je uit op de Betonwei. Het tweede en derde huis zijn later afgebroken en heeft er nieuwbouw plaatsgevonden.

Achter de toren was de brandweergarage. Als er brand was, ging de sirene van de AVEK-fabriek af en loeide tot iedereen doorhad dat er brand was. Vrijwillige brandweerlieden haastten zich op de fiets, sommigen half aangekleed met de helm aan het stuur, met spoed naar de garage. Hordes opgeschoten jongens raceten op fietsen achter de brandweerauto aan, om maar niets te hoeven missen.

Reacties welkom

Cor Dam is benieuwd naar het antwoord op de vraag over ‘het tweede huisje van rechts’ in bovenstaand verhaal. Ook stelt hij het zeer op prijs om reacties en/of aanvullingen op dit artikel te krijgen. Dam is telefonisch bereikbaar op nummer 06-51262430 en per mail via het adres cornelisdam@gmail.com