Loonbedrijf Gerkesklooster kan na zeven jaar eindelijk verhuizen

Gerkesklooster-Stroobos - Loonbedrijf Plantinga kan definitief verhuizen van Gerkesklooster naar Stroobos. De Raad van State heeft het beroep tegen de bouwvergunning voor de nieuwbouw van Plantinga aan het Hoendiep in Stroobos ongegrond verklaard.

Het bezwaar tegen de vergunning was aangetekend door een omwonende. De gemeente Achtkarspelen had begin dit jaar toestemming aan Plantinga gegeven voor de nieuwbouw aan het Hoendiep NZ. De buurman, die van oordeel is dat de loods van Plantinga niet past in het open landschap, was het niet eens met dat besluit en toog naar de Raad van State.

Neerlands hoogste rechtsorgaan deed op 28 november uitspaak in de slepende kwestie. Loonbedrijf Plantinga is al zeven jaar bezig met de verhuisplannen. Op de huidige locatie aan het Kolonelsdiep bij Gerkesklooster - net buiten het dorp - heeft de onderneming te kampen met ruimtegebrek en zit het bedrijf op slot.

Daarnaast is de verkeersveiligheid op deze plek in het geding. Voor fietsers is het op het Kolonelsdiep en op het openbare pad naast de loods soms gevaarlijk wanneer Plantinga met zware machines onderweg is.

Op de nieuwe locatie krijgt loonbedrijf Plantinga de beschikking over ruim twee keer zoveel ruimte. Op het Kolonelsdiep heeft het bedrijf circa zeshonderd vierkante meter. Dat wordt straks ongeveer 1250 vierkante meter.