Tentoonstelling Het Raskonijn van start in Café De Klok Harkema

Harkema - De grote zaal van café De Klok in Harkema is deze dagen het toneel van de jaarlijkse tentoonstelling van Het Raskonijn. De show, waar 175 konijnen zijn te zien, is gratis toegankelijk.

De tentoonstelling gaat vandaag, donderdag 6 december, van start en duurt tot en met zaterdag. Vier keurmeesters beoordeelden de konijnen donderdagmiddag. Het Raskonijn kan qua kwaliteit behoorlijk meekomen, aldus de keurmeesters. ,,Het is middenmoot met uitschieters bij de top.”

De absolute uitschieter bij de 56ste show van Het Raskonijn was een Thüringer van Fokke van der Veen uit Burgum. Zijn konijn kreeg uiteindelijk 98 punten en het predicaat U (Uitmuntend) toebedeeld. Van der Veen was vorig jaar reservekampioen op de tentoonstelling in De Klok. Deze eer was dit keer weggelegd voor een Klein Chinchilla van de combinatie Landheer-Pool uit Buitenpost.

Net als vele andere kleindierenverenigingen heeft Het Raskonijn te kampen met weinig tot geen jeugdige aanwas. Wellicht kan de strategie van kleindierenvereniging Midden-Drenthe uit Beilen daar verandering in brengen, doet keurmeester Johannes Jipping een suggestie. De club uit Beilen betrekt de kinderen erbij door hen thuis een dier naar keuze te laten verzorgen. Ook komt de jeugd wekelijks naar de club en krijgt ze allerhande info. ,,Het is echt heel leuk om te zien. Ze worden allemaal besmet. Het is één groot festijn”, aldus Jipping.

Het Raskonijn telt een kleine dertig leden. Zij komen uit de regio. De show in De Klok is vanavond - donderdagavond 6 december - van 19.00 tot 22.00 uur te aanschouwen. Vrijdag 7 december duurt de tentoonstelling van 13.30 tot 21.00 uur en op zaterdag 8 december van 10.00 tot 14.30 uur.

Een ieder is harte welkom, zo laat het bestuur van Het Raskonijn weten. ,,En de toegang is gratis. Dat is lang niet overal het geval.”