Kerstimprovisaties op Nijsse-orgel Drogeham door Leo Ravensbergen

Drogeham - Op zaterdag 15 december wordt om 20.00 uur weer een orgelconcert gegeven in de Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Lytsewei 22 in Drogeham. Organist is deze keer Leo Ravensbergen uit Rijnsburg. Deze keer bestaat het programma volledig uit improvisaties over de mooiste kerstliederen.

Leo Ravensbergen is een fan van de bekende organist John Propitius en heeft improvisatielessen van hem gehad. Hij richt zich helemaal op het spelen en bewerken van mooie psalmen en geestelijke liederen.  ,,Van tevoren lees ik dan de tekst en denk ik na over het thema. Dan zoek ik er bijpassende liederen bij. En ga vooral op de tekst spelen”, aldus Ravensbergen.

Ik moest het vroeger voornamelijk van mijn gehoor hebben, zo vertelt Ravensbergen. ,,Maar nu komen de melodieën en variaties enzovoort vanzelf in me op. Vooral een psalm, waar je het orgel bij kan laten zingen, vind ik geweldig. Als de gemeente meegaat in verhogingen, dan gebeurt er wat met je. Meewerken tot eer van God, geeft me een verbazingwekkend goed gevoel. Ik blijf zeggen: ik ben geen prof, dit is mijn hobby. Klassieke werken kan ik echt niet spelen. Ik speel op gevoel, met mijn hart en dat is wie ik ben.”

In Drogeham staat een prachtig orgel van René Nijsse. Het orgel heeft met zijn 22 stemmen een warme, emotionele klank en het is een echte blikvanger. Bovendien is het instrument een echt gemeentezangorgel waarbij ‘het heerlijk zingen’ is. Vanuit de kerk kunt u de organist zien spelen.

Voor het concert op 15 december wordt entree gevraagd. Kinderen tot en met twaalf jaar zijn gratis. Voor meer informatie: www.cgkdrogeham.nl/concerten.php