Buitendorpen bezorgen Feanster zaterdagdamteam de volle winst

Surhuisterveen - Het zaterdagteam van damclub TTS uit Surhuisterveen heeft het afgelopen weekend goede zaken gedaan. In de eigen damarena van Café De Haven bond TTS het derde team van Damcombinatie Fryslân aan de zegekar: 13-7.

Hoewel je zou verwachten dat een dorp als Surhuisterveen wel een compleet damteam kan leveren, blijkt dit bij lange na niet het geval te zijn. Voor het zaterdagteam van TTS had de wedstrijdleider de Feanster spelers vrijaf gegeven voor deze ronde en dat pakte uitstekend uit voor het team. ,,Misschien toch aanmoediging voor de sluimerende damliefhebbers in het dorp zich eens aan te melden bij de club. Een club met louter spelers uit de omringende dorpen is toch niet het ideaal voor Surhuisterveen.”

Afgelopen zaterdag stond de thuiswedstrijd tegen het derde team van Damcombinatie Fryslân (DCF) op het programma. De grootste vereniging van de provincie blijft echter bij herhaling in gebreke met het volledig opkomen van hun teams. ,,Een kwalijke zaak die de damsport geen goed doet.”

Symen Atsma (Eastermar) was degene van de thuisclub die daardoor na ontvangst van de beide punten naar huis kon gaan. Erg sneu omdat dit al voor de tweede keer in dit seizoen gebeurde. Tjidsger Veenstra (Boelenslaan) - de nieuwkomer in de selectie - was degene die met een fraaie slagzet de topscorer Lucas Huitema van DCF een damlesje gaf en de voorsprong daarmee op 4 tegen 0 bracht.

Op bord 1 kon Gerrit Terpstra (Bakkeveen) geen vat krijgen op het tegenspel van Geoffrey de la Fonteyne.  In een vlak potje, waar veelvuldig werd vereenvoudigd, liep het al snel naar remise. Cees Dijkstra (Buitenpost) strafte de open stelling van Harm Terpstra af met een winnende doorbraak en zo leek er een monsterscore te ontstaan.

Luitzen van der Heide (Drachten) nam in een geweldig voordelige stand een foute doorbraak tegen Joost Veerman. Toen zijn tegenstander verzuimde dit af te straffen, bleek dit weer voordelig uit te pakken en werd de volle winst door de TTS’er behaald. De doorbraak die de tegenstander van Steven Veenstra (Stroobos) nam, bleek toch niet winnend te zijn. Daarna werd de vrede met Hylke Dijkstra gesloten (1-1).

Ype Kroodsma (Buitenpost) had toen reeds lang de pot kunnen beslissen, nadat hij eerst een brikje voordeel had behaald tegen Jan Sloot. De afwachtende houding werd door zijn ploeggenoten met gefronste wenkbrauwen bekeken en na het verlaten van de lange lijn met de tweede dam werd het zelfs nog remise. Pieter Dijkstra (Haulerwijk), ook een nieuwkomer in het team, zou voor de volle winst gaan tegen Theo Wolthers. Omdat de volle buit voor de thuisploeg al binnen was, werd toch maar remise overeengekomen.

Dat voorzitter Karel de Bruin (Drachten) nog remise behaalde tegen Douwe Douma mag wel een mirakel worden genoemd. Douma beek niet scherp genoeg te zijn geweest en liet de partij

naar remise lopen. Dat Anton van der Ploeg (Eastermar) verloor van Durk Douma was alleen voor de statistiek. Al met al won het TTS-team met 13 tegen 7 en plaatste zich daarmee weer in de middenmoot van de ranglijst.

 

Detailuitslagen.

TTS                   - DCF

Gerrit Terpstra   - Geoffrey de la Fonteyne     1-1

Steven Veenstra   - Hylke Dijkstra                  1-1

Anton van der Ploeg    - Durk Douma             0-2

Karel de Bruin    - Douwe Douma                 1-1

Cees Dijkstra     - Harm Terpstra                   2-0

Tjidsger Veenstra – Lucas Huitema               2-0

Pieter Dijkstra   - Theo Wolthers                   1-1

Ype Kroodsma      - Jan Sloot                        1-1

Luitzen van der Heide  - Joost Veerman     2-0

Symen Atsma       - N.O                                2-0

Einduitslag                                                13-07