Bevrijdingsdag wordt zonnig en warm

​Regio - In de loop van de week kunnen we zonniger en warmer weer verwachten. Op Bevrijdingsdag wordt het in het binnenland 19-22 graden. De kans is groot dat het dan droog blijft.

Vorig jaar was het met maxima rond 11 graden veel kouder en scheen de zon nauwelijks. Dit meldt Weeronline.nl.

Ook het contrast met het weer van de komende dagen is groot. Vanavond en komende nacht gaat het hard regenen en is er kans op onweer. Na het weekend waait het hard en dinsdag wordt het niet warmer dan 10-12 graden.

Vanaf woensdag wordt het uitstekend lenteweer. De middagtemperatuur stijgt naar 14 tot 18 graden, alleen donderdag is het mogelijk wat koeler. Zaterdag 5 mei worden in het binnenland maxima van 19-22 graden verwacht. In de kustprovincies wordt het 16-19 graden. Daarmee is het wat warmer dan normaal. Rond deze tijd van jaar wordt het gemiddeld 15 graden aan de noordwestkust tot 19 in het zuidoosten.

Het weerbeeld bestaat uit flinke zonnige perioden en enkele stapelwolken. Het blijft op de meeste plaatsen droog en dat is goed nieuws voor de bezoekers van de verschillende Bevrijdingsfestivals. Daarbij staat hooguit een matige wind en dat maakt het voor het gevoel extra warm.

Groot verschil met Bevrijdingsdag 2017

Van warm weer was vorig jaar op Bevrijdingsdag absoluut geen sprake en we beleefden toen één van de koudste Bevrijdingsdagen. In De Bilt werd het niet warmer dan een graad of 11 en in het noordoosten en oosten was het slechts 9 graden. Zon was er op veel plaatsen niet of nauwelijks. Alleen in Zuid-Limburg brak de zon regelmatig door.

Komende dagen onstuimig en fris

Vandaag zijn er veel wolkenvelden en valt af en toe regen. Aan het eind van de middag en begin van de avond kan in het zuidoosten en oosten een stevige onweersbui ontstaan en daarbij is kans op hagel en zware windstoten van 75 km/uur. Vanavond kunnen vanuit het zuiden meer buien ontstaan en vannacht trekt een groot regengebied over het land. Daarbij kan het flink bliksemen, maar de kans op hagel en zware windstoten is klein. Wel valt op veel plaatsen 10-20 mm regen. Lokaal kan de hoeveelheid oplopen naar 25 tot 30 mm.

Morgen trekt de grootschalige regen al snel via het noorden weg. Het is dan onstuimig met een vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind en windstoten van 50-60 km per uur. Verspreid over het land komen buien voor en er is weinig zon. Het wordt 12 tot 17 graden.

Dinsdag blijft het onstuimig met een vrij krachtige zuidwestenwind. In de middag draait wind naar het westen en gaat het aan de kust hard waaien. In het westen staat dan een krachtige wind met opnieuw flinke windstoten. Het is dan erg fris met slechts 10 graden aan de kust, 11 graden in de Randstad en 11-12 graden in het oosten.