Korting voor middelbare scholieren die met OV reizen

Regio - Jongeren van twaalf tot en met achttien jaar kunnen vanaf 1 augustus tot het eind van het schooljaar korting krijgen op het busabonnement 'Altijd Vrij Fryslân'.

Het betreft (naast de leeftijdskorting) een extra korting van €25,- bij een maandkaart en €250,- bij een schooljaarkaart. Met dit abonnement kunnen scholieren voor een vast bedrag vrij reizen met de bus in heel Fryslân.

Gedeputeerde Johannes Kramer: ,,De provinsje stelt dizze koarting yn om’t we âlders en bern yn ‘e mjitte komme wolle yn de buskosten dy’t se meitsje. De ôfrûne jierren binne buskaarten djoerder wurden troch in taryfwiziging. Dit hie te krijen mei yndeksaasje yn ferbân mei hegere kosten dy’t de ferfierder makket.” 

Middelbare scholieren moeten verplicht naar het voortgezet onderwijs en dat is niet altijd in de buurt. Dat betekent dat zij bij grote afstanden afhankelijk zijn van het OV. Deze jongeren hebben geen eigen inkomen en ook geen studenten OV-kaart zoals mbo-, hbo- en wo-studenten. Ongeveer achthonderd scholieren maken momenteel gebruik van het 'Altijd Vrij Fryslân' busabonnement. 

Korting in trein
In Súdwest-Fryslân geldt vanaf het nieuwe schooljaar ook een korting op treinjaarkaarten voor middelbare scholieren die tussen Stavoren en Sneek reizen. De korting varieert van circa €400,- tot circa €800,- euro, dit is afhankelijk van het traject. Door de specifieke (geografische) omstandigheden in deze gemeente zijn de jongeren aangewezen op de trein. Hierdoor hebben ze standaard met hogere reiskosten te maken. Dit betreft ongeveer honderd jongeren. 

Het is de bedoeling dat de kortingen de komende vier jaar gelden. Voor deze gehele periode investeert de provincie totaal €1,35 miljoen in de kortingsregelingen.