Fonteinkerk Buitenpost predikaat ‘Groene kerk’

buitenpost - Max de Haan, wethouder Groen van de gemeente Achtkarspelen, en Gerbram Heek, predikant van de Fonteinkerk in Buitenpost, onthulden zaterdag de plaquette ‘Groene kerk’.

Dat predikaat werd de Fonteinkerk toegekend door Groene Kerken Actie die kerken beloont die actief aan de slag gaan met natuur, milieu, biodiversiteit en energie-besparing.

De Fonteinkerk sloot aan bij de actie ‘Tuinen verbinden’ van Stichting Wrâldfrucht en realiseerde omvangrijke kleurrijke bloemenborders voor bijen en vlinders rondom het kerkgebouw ter bevordering van de biodiversiteit.

Verder werden vele struiken en heesters aangeplant met hulp van de gemeente Achtkarspelen, gemeenteleden van de Fonteinkerk en buurtbewoners. Ongeveer 90 leerlingen, die groenonderwijs volgen bij het plaatselijke Nordwin College, planten de afgelopen weken met vrijwilligers 15.000 bollen aan met voorjaarsbloeiers zoals narcissen, sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen.

Kracht van verbinden

Volgens wethouder De Haan is het gemeentebestuur van Achtkarspelen trots op dit voorbeeldproject en enthousiast over de wijze waarop de Fonteinkerk anderen bij dit project hebben betrokken. Predikant Gerbram Heek benadrukte bij de onthulling van de plaquette, dat de Fonteinkerk zich nadrukkelijker aan het dorp Buitenpost wil verbinden, en met dit project de daad bij het woord heeft gevoegd. “Goede zorg voor de natuur om ons heen moet voor ons een vanzelfsprekende zaak zijn”.