Op twee na warmste april in ruim 300 jaar!

Regio - Regio - Sinds het begin van de historische waarnemingen in 1706 was april maar twee keer warmer dan dit jaar. De gemiddelde temperatuur komt in De Bilt uit op 12,3 graden tegen 9,2 graden normaal.

Dat meldt Weeronline.

Alleen 2007 en 2011 waren nog warmer met 13,1 graden. De volledige top-5 warmste aprilmaanden bestaat uit jaren vanaf 2007! Opmerkelijk is dat april maar liefst 7,5 graden warmer dan maart was, normaal is dit verschil amper 3 graden. In 1987 was dit verschil met 8,4 graden voor het laatst groter.

Na de koude maart met regelmatig winterweer, tapte het weer in april uit een heel ander vaatje. Toch begon de maand vrij koud. Eerste Paasdag werd het in De Bilt niet warmer dan 7,7 graden en daarmee was dit de koudste dag van de maand. De dagen daarna was het licht wisselvallig met frisse nachten. In De Bilt kwam het niet tot vorst. Normaal lukt dit wel vier keer. In het (noord)oosten vroor het 3 nachten tegen 6 normaal. Op 6 april werd op weerstation Twenthe met -2,9 graden de laagste temperatuur gemeten. Daarna kwam het nergens meer tot vorst en werd het snel warmer.

Drie weken na de winterkou al zomers lenteweer

Terwijl op 17 maart nog sneeuw viel en sprake was van een regionale ijsdag, werd exact drie weken later al de eerste officiële warme dag genoteerd. Het werd tevens de warmste 7 april ooit gemeten met 21,6 graden in De Bilt. In Arcen werd het zelfs 24,3 graden. Een dag later werden opnieuw warmterecords verbroken met respectievelijk 23,4 graden in De Bilt en 24,9 graden in Eindhoven! De warmte viel precies in het weekend en op de meeste plaatsen was het zonnig.

Eerste groeizaam lenteweer, daarna zomers warm

Tussen 9 en 16 april was het vrij warm en groeizaam lenteweer met geregeld zon en soms een bui, lokaal met onweer. Op 10 april trokken in de avond zware onweersbuien over het zuiden van het land. In Numansdorp en Strijen (Hoekse Waard) viel met 46 en 47 mm meer dan de normale maandsom van 44 mm.

Tussen 17 en 22 april leek het al zomer! De zon scheen uitbundig en tot 22 april bleef het overal droog. Op 18 april had Eindhoven de primeur om, drie weken eerder dan normaal, de eerste lokale zomerse dag van dit jaar te noteren. Op 16 oktober vorig jaar viel de laatste lokale zomerse dag. Daarmee was de periode zonder zomerse warmte niet eerder zo kort. Op 19 april werden warmterecords verpletterd en noteerden we de eerste officiële zomerse dag. In De Bilt werd het maar liefst 27,4 graden en Lelystad kwam op 29,6 graden uit. In Flevoland was dit een nieuw aprilrecord en ook in delen van Friesland en Zuid-Holland werden de warmterecords voor april aangescherpt. Sinds 1901 werd slechts op drie aprildagen ergens in ons land een nog hogere temperatuur gemeten.

Het extreem warme weer hield nog enkele dagen aan. Op 20 april mat weerstation Arcen in Noord-Limburg maar liefst 28,9 graden, een datum-warmterecord. Op 22 april kreeg De Bilt het vierde datum-warmterecord van april met 26,6 graden als maximum. Lelystad kwam op 27,9 graden uit. In de loop van de middag werd de warmte verdreven door enkele pittige regen- en onweersbuien. Vooral in de Achterhoek ging het goed tekeer. In Lievelde viel in korte tijd 25 mm en iets verderop in Meddo (bij Winterswijk) werd een zeer zware windstoot van 103 km/u gemeten. Ook viel op sommige plaatsen hagel van 2 cm.

Bijzonder veel (zomers) warme dagen

Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 graden of hoger) is in De Bilt op 9 uitgekomen. Dit is uitzonderlijk veel. Alleen in 1952, 2011 en 2007 telde de grasmaand meer warme dagen. In 2007 kwam het tot maar liefst 14 twintigplussers! Normaal telt april slechts 3 warme dagen. Op 3 dagen werd het zomers warm met tenminste 25 graden op de thermometer. Alleen in 2011 en 2007 waren er meer zomerse dagen met respectievelijk 4 en 7 dagen. Slechts ééns in de zes jaar komt het in De Bilt tot zomerse dagen in april.

Laatste week normale temperaturen en frisse wind | April waarschijnlijk natte maand

April eindigde met een wisselvallige week met normale temperaturen van 13-17 graden. Wel stond er soms veel wind, waardoor het fris aanvoelde. Er ontstonden buien, lokaal met hagel en een klap onweer. Koningsdag verliep op een enkele bui na overwegend droog.

Op dit moment is april nog geen natte maand, met gemiddeld over het land circa 43 mm tegen 44 mm normaal. In delen van Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe is het zelfs droog met circa 25 mm. In het noordwesten en zuidwesten is het een stuk natter met op grote schaal 60-80 mm. Morgen en maandag komt ons land op de grens te liggen tussen koele lucht boven de Noordzee en warme lucht boven het Europese vasteland. Er kunnen dan zware buien ontstaan die mogelijk gepaard gaan met onweer. Op veel plaatsen valt dan 20 mm en lokaal is 30 mm niet uitgesloten. De gemiddelde neerslagsom van april zal dan ook uitkomen op 60-70 mm en dat maakt april een natte lentemaand.

Het aantal zonuren komt rond normaal uit met gemiddeld over het land 183 uur tegen 178 uur normaal. Grote regionale verschillen waren er niet in het land. Tijdens de zomerse periode maakte de zon overuren. Ook in het recordwarme weekend van 6 en 7 april scheen de zon uitbundig. Het begin van de maand en het slot verliepen juist relatief somber. Vooral morgen en maandag laat de zon het op de meeste plaatsen afweten.