Opnieuw in Buitenpost feestelijk geopend tijdens open huis

buitenpost - Opnieuw in Buitenpost op bedrijventerrein De Swadde is dinsdagmiddag feestelijk geopend. Zo’n driehonderd bezoekers kwamen deze dag naar het open huis van het circulaire bedrijf in Buitenpost.

De opening werd verzorgd door de burgemeester van Achtkarspelen Gerben Gerbrandy die samen met Mirthe, de dochter van ondernemer Douwe Jan Boersma, de vlaggenlijn doorknipte. Bezoekers konden deze middag een kijkje nemen in de keuken van Opnieuw. In de productiestraat zag men hoe gebruikte bureaustoelen volledig geupgrade worden en op deze manier een tweede leven krijgen.

Opnieuw geeft op sociale manier invulling aan circulaire werkomgevingen, om op duurzame en maatschappelijke manier een bijdrage te leveren aan een leefbare wereld. “De doelstelling is om met deze onderneming een gezond bedrijf te creëren, waarin sociaal en circulair de boventoon voeren. “Als ondernemer ben je altijd bezig op Champions League-niveau. Je wilt het goed doen voor je bedrijf en je medewerkers. Maar dat is ook altijd een spanningsveld, er zijn mensen die niet op die sneltrein meekunnen. Opnieuw biedt mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een kans om deel te nemen aan de maatschappij”, aldus Boersma. Opnieuw werkt dan ook samen met Maatschappelijke Onderneming Achtkarspelen (MOA).

“Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben vaak moeite een baan te vinden. Wij bieden hun de mogelijkheid zijn of haar talenten in te zetten. We kijken naar mogelijkheden, niet naar beperkingen.”

Afval krijgt een tweede leven

“Door circulair te ondernemen willen we met afval aan de slag gaan. In ons huidige economische systeem produceren en kopen we nog te vaak in op lineaire wijze: een grondstof wordt een product en vervolgens afval of brandstof.” De onderneming in Buitenpost richt zich vooral op het hergebruik van kantoorinrichting. Dat kunnen bureaustoelen, bureaus, tafels, verlichting en aanverwante producten zijn. Deze worden ingekocht of aangeboden bij het circulaire bedrijf.