Luxaflex in buitenlandse handen

Aangeboden door: kwantum

Een Amerikaans/Braziliaans investeringsbedrijf heeft het Nederlandse beursbedrijf Hunter Douglas overgenomen. Wellicht zegt je dat niet zoveel. Maar dit familiebedrijf werd een eeuw geleden opgericht door de familie Sonnenberg. In 1961 maakte Henri Sonnenberg een soort jaloezieën van metaal en noemde dat luxaflex.

Deze soort raambekleding was zo’n groot succes dat luxaflex bijna het synoniem werd van jaloezieën. Hunter Douglas is de grootste producent van deze soort jaloezieën in Europa, maar er zijn veel meer soorten en merken verkrijgbaar.

Wat zijn jaloezieën precies?

Jaloezieën zijn een soort latjes of horizontale stroken die met een raamwerk van touw en lint bij elkaar gehouden worden. Het belangrijkste verschil met andere soorten raambekleding zoals gordijnen of rolgordijnen is dat de je jaloezieën omhoog of omlaag kan doen, maar ook kunt kantelen. Door die laatste optie kun je zelf de lichtinval bepalen op ieder moment van de dag. Dat is plezierig, omdat je de zon als het ware precies voldoende toegang kan geven voor de juiste hoeveelheid licht en warmte. Daarnaast is het voor je privacy uiteraard ook prettig dat je de jaloezieën kunt sluiten wanneer jij dat wilt.

De soorten jaloezieën

Tegenwoordig zijn de meeste jaloezieën van hout, aluminium of kunststof.

Jaloezieën van hout

Hout is momenteel het meest populair voor jaloezieën. Dat is ook logisch omdat het natuurlijke materiaal past bij vrijwel iedere soort inrichting. Het materiaal isoleert goed door de dikte van de latjes en is erg functioneel. Houten jaloezieën vragen meer onderhoud  dan aluminium exemplaren. Indien je houten jaloezieën wilt plaatsen in een vochtige ruimte, let dan op dat deze er geschikt voor zijn gemaakt. Vaak kan je dat al zien door de aluminium bovenbak.

Jaloezieën van aluminium

Jaloezieën van aluminium zijn sterk verduisterend, je kunt het licht er dus uitstekend mee buiten houden. Aluminium jaloezieën geven altijd een strak beeld en passen daarom goed in een interieur met moderne aspecten. Aluminium is sterk en onderhoudsarm en gaat lang mee. Wat prijs betreft zijn ze voordeliger dan hout.

Jaloezieën van kunststof

De jaloezieën van kunststof zijn de goedkoopste exemplaren. Deze worden in het algemeen gemaakt van PVC. Door gebruik te maken van kunststof kunnen de jaloezieën in iedere kleur of ‘look’ worden geleverd. Houtlook is populair en er zijn allerlei motieven te koop. PVC is onderhoudsarm en is eenvoudig schoon te maken. Een groot voordeel van jaloezieën van kunststof is dat deze ook in vochtige ruimten kunnen worden toegepast.

De voor- en nadelen van jaloezieën op een rijtje

De voordelen van jaloezieën

  • Omdat jaloezieën kantelbaar zijn, kun je de lichtinval naar behoefte regelen.
  • Jaloezieën zorgen voor een echt ruimtelijk effect in ieder interieur.
  • Het is mogelijk om voor ieder soort raam jaloezieën op maat te laten maken. Dat is een groot voordeel omdat ieder huis - nieuw of oud - een aantal ‘moeilijke’ ramen heeft, denk daarbij aan schuine of ronde ramen.
  • Er zijn ook jaloezieën geschikt voor vochtige ruimtes.
  • Jaloezieën zijn in het algemeen een betaalbare optie als raambekleding.

De nadelen van jaloezieën

De warmte-isolatie is minder dan van (dikke) overgordijnen.