Online hulp bij afvallen in Harkema: veel nieuwe klanten in januari

Afvallen hoort thuis in het rijtje van goede voornemens van veel Nederlanders aan het begin van 2022. Hanna Venema en Harm van der Veen uit Harkema van Afvallen door Eten maken online voedingsschema’s op maat en merken ook dat het aantal klanten stijgt in de eerste weken van het nieuwe jaar.

Naast stoppen met roken en minder drinken willen veel mensen graag een paar kilo’s kwijt na de feestelijke decembermaand en in aanloop naar de zomer. Bovendien zorgt de lockdown ervoor dat iedereen meer thuis zit en eerder naar de koektrommel grijpt. “Veel mensen willen er in januari wat aan doen”, aldus Harm en Hanna. “We hebben in de eerste week al vijftien nieuwe aanmeldingen”.

Elyse Vaartjes (32) uit Leeuwarden is onlangs bevallen van haar twee zoontje en gaat in januari weer hard aan de slag om de extra kilo’s eraf te krijgen. Ze kwam via instagram in contact met Afvallen door Eten. “In november heb ik een try-out week gedaan omdat ik van de overige zwangerschapskilo’s af wil en weer gezonder wil gaan leven. Hiervoor wilde ik graag ideeën voor maaltijden en snacks. In december met alle gezelligheid heb ik nog even genoten van al het lekkers om in januari echt van start te gaan met het programma. Ik ben klaar om weer gezond te gaan leven en hopelijk weer een stuk fitter en slanker de zomer in te gaan!”

Dieet

De extra kilo’s eraf proberen te krijgen, is niet altijd even gemakkelijk, weten Harm en Hanna. “We zagen het in onze omgeving bij familie en vrienden. Veel gaan enthousiast van start met een crashdieet, maar veel hebben de kilo’s er na verloop van tijd ook weer bij. Wij maken online voedingsschema’s op maat. Je kunt normaal eten maar met een klein calorietekort waardoor je langzamerhand afvalt. We zijn vorig jaar in januari begonnen met Afvallen door Eten en hadden in korte tijd veel volgers op instagram. Eigenlijk veel meer dan we hadden verwacht.”

Ze zijn zelf al jaren fanatiek met sport en voeding bezig. “Afvallen, maar ook aankomen, betekent vooral een verandering van leefstijl. We zijn geen voedingsdeskundigen, maar spreken vooral uit eigen ervaring. Wij helpen de mensen met wat ze kunnen eten.” Om een goed voedingsschema op maat te maken moet iedere klant eerst een vragenlijst invullen, waardoor Hanna en Harm inzicht krijgen in het gewicht, de lengte, de gezinssituatie, allergieën en bewegingsmomenten. ’’De klant krijgt vervolgens van ons online een boodschappenlijst met de recepten toegestuurd. Alles is uitgeschreven en op de persoon afgestemd. Het is heel goed vol te houden en je mag ook wel eens een taartje hebben in het weekend”.

Elyse Vaartjes: “Het is fijn dat het compleet wordt samengesteld aan de hand van eigen behoeften en doelen. Houd je van koken? Dan krijg je uitgebreide recepten. Liever niet te lang in de keuken? Een simpele snack die je zo uit de keukenla pakt is ook mogelijk. Het programma geeft houvast en veel inspiratie voor gezonde snacks en maaltijden. Het is erg afwisselend en na de 4 weken heb je genoeg ideeën om zelf verder te gaan en een dag samen te stellen. Het fijne is dat het ook nog eens met een boodschappenlijst per week komt, zodat je ook dit niet zelf hoeft te maken. Het is een compleet programma waar je zo mee aan de slag kunt. “

Gewicht

Ondertussen hebben ze via instagram 2000 volgers uit het hele land. Ook zijn er al enkele klanten die tientallen kilo’s zijn afgevallen. “Het is mooi om te zien dat er mensen zijn die succesvol veel gewicht hebben verloren. Maar het is aan de mensen zelf om er ook mee door te gaan. En alles gaat online, wat in de coronatijd heel goed uitkomt. En het is bovendien goed te combineren met ons werk. We hebben er allebei nog een baan naast, maar in de avonduren en weekenden kunnen we er altijd mee aan de slag.”