Ondanks hybride werken is goed binnenklimaat kantoor belangrijk

Aangeboden door: strooming.nl

De pandemie heeft veel organisaties op een nieuwe manier laten werken. Het hybride werken is de trend voor de komende jaren, waarbij men slechts enkele dagen op kantoor werkt. De overige dagen wordt vanuit huis gewerkt.

Ondanks het feit dat men vaker thuis zit, is het belangrijk voldoende aandacht te blijven besteden aan het binnenklimaat in een kantoor. Overigens geldt dat niet alleen voor het kantoor van een werkgever, maar ook voor een kantoor aan huis. Onvoldoende frisse lucht en zuurstof kan leiden tot een concentratieprobleem. Evenals dat onvoldoende natuurlijk licht kan zorgen voor hoofdpijn gedurende de werkdag. Lang niet alle werkgevers besteden voldoende aandacht aan het klimaat in hun kantoorpand.

Luchtmeting als basis voor verbeteringen

Voor werkgevers is het interessant om een luchtmeting uit te laten voeren. Doe dit zowel op een moment als het rustig is, als ook in drukke periodes. Het laat goed zien welke invloed medewerkers hebben op de kwaliteit van de lucht binnen het kantoorpand. Zo’n luchtmeting geeft nieuwe inzichten en dient als basis voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnen het kantoor. Mogelijk is de concentratie koolstofdioxide te hoog, is er sprake van een gebrek aan zuurstof, enzovoorts. Door ook thuis een luchtmeting uit te voeren is het mogelijk om binnen een kantoor aan huis voor een betere luchtkwaliteit te zorgen.

Luchtmeting in een kantoor aan huis uitvoeren

In huis geeft het inzage in giftige gassen die mogelijk in de lucht voorkomen. Deze gassen kunnen vrijkomen als er vocht in bijvoorbeeld MDF-platen trekt. Net als voor werkgevers, geldt ook voor werknemers die veelal thuiswerken dat een luchtmeting interessante inzichten kan bieden.

Wet- en regelgeving voor binnenklimaat in kantoorruimtes

Werkgevers dienen rekening te houden met het feit, dat er eisen worden gesteld aan de kwaliteit van de lucht binnen kantoorpanden. Door regelmatig een luchtmeting uit te voeren kan gecontroleerd worden of aan deze eisen wordt voldaan. Tegelijkertijd kan een partij die zo’n luchtmeting uitvoert advies geven over de mogelijkheden om het binnenklimaat te verbeteren. Vaak vormt een verbetering van de ventilatie in het pand een goede eerste stap. Bij het verbeteren van het binnenklimaat wordt gewerkt met verschillende klassen. Klasse C staat voor een binnenklimaat van voldoende niveau. Bij Klasse B gaat dit naar goed en bij Klasse A naar zeer goed.

Gevolgen van een ondermaats binnenklimaat

Een slecht of zwak binnenklimaat op kantoor kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten bij medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn gedurende de werkdag, een concentratieprobleem of bijvoorbeeld branderige ogen. Ook een geïrriteerde huid kan het gevolg zijn van een slecht binnenklimaat. Het vermindert de effectiviteit van medewerkers en kan zelfs leiden tot een verhoogd ziekteverzuim. Iets wat je als werkgever wil voorkomen als men straks weer naar kantoor mag.