5 voordelen van het investeren in een lasrobot voor metaalbewerkingsbedrijven

Aangeboden door: Universal-robots.com

Goed laswerk leveren is een vak dat alleen verstaan wordt door professionals. Die professional hoeft echter niet per se een mens te zijn.

Een toegewijde lasrobot kan namelijk ook een uitstekende werkkracht zijn voor metaalbewerkingsbedrijven. We bespreken vijf voordelen van het investeren in een lasrobot.

Een robot kan door blijven werken zonder problemen door lichamelijke belasting

Lassen is voor mensen geen lichte taak om uit te voeren. Er komt een zware lichamelijke inspanning bij kijken. Ook de warmte die ontstaat bij het lassen zorgt voor fysieke belasting die maakt dat je als mens niet eindeloos achter elkaar door kunt blijven werken. Het uitoefenen van het beroep kan leiden tot fysieke klachten, en die kunnen weer leiden tot ziekteverzuim. Een robot heeft geen last van die fysieke belasting en kan gewoon door blijven werken.

Met robots is een hogere productie mogelijk

Bovenstaande zorgt er ook voor dat een lasrobot sneller achter elkaar kan doorwerken. Als gevolg daarvan kun je de meer produceren op een dag. De investering in één of meerdere lasrobots kan er dus voor zorgen dat je ook meer kunt verkopen en dus meer inkosten kunt genereren.

Robots bieden een consistente kwaliteit

Hoe goed je lassers ook zijn in hun vak, een mens is geen robot en kan niet eindeloos dingen tot op de millimeter hetzelfde doen als alle andere keren. Dat zorgt ervoor dat de output van het werk nooit helemaal consistent is. Dat wil niet zeggen dat een deel kwalitatief niet in orde is, maar consistentie is wel een teken van professionaliteit. Een lasrobot kun je programmeren en doet vervolgens telkens exact hetzelfde, waardoor de output wél consistent is.

Robots ontvangen geen salaris

Een investering in een lasrobot is een investering in een werkkracht die kan produceren zonder daarvoor salaris te hoeven ontvangen. In feite haal je er medewerker mee in huis zonder alle verplichtingen die er kleven aan het dienst nemen van een menselijke arbeidskracht.

Personeel kan ook samenwerken met een robot

De introductie van robots in een bedrijf, hoeft niet per se te betekenen dat er mensen ontslagen moeten worden. Een lasrobot kan een zogenaamde ‘cobot’ zijn, oftewel een collaboratieve robot. Dat wil zeggen dat de robot samenwerkt met een mens die het apparaat bedient. Op deze manier kun je als bedrijf je werkkrachten in dienst houden, maar ze lichamelijk ontzien door een aanpassing van de werkzaamheden waarbij ze in plaats van zelf het laswerk te verrichten een robot bedienen.

Het is ook nog eens zo dat ook voor het MKB lasrobots dezer dagen betaalbaar zijn. Des te meer bedrijven in de metaalbewerking dus die kunnen profiteren van alle voordelen die een lasrobot biedt.