De opkomende wereld van groen beleggen

Aangeboden door: saxo.nl

Beleggen is voor steeds meer mensen de manier om geld te sparen en te investeren met het idee een bepaald rendement ervoor terug te krijgen. Binnen dit concept wordt groen beleggen een steeds grotere trend. Dit kan gaan om beleggen in groene bedrijven of fondsen en draagt bij aan de verduurzaming en verschoning van de wereld. Ook zijn er belastingvoordelen mee te behalen.

Wat houdt groen beleggen precies in?

Wanneer je wilt beleggen en je bezig wilt houden met koersbewegingen, heb je de keuze uit heel veel opties op het gebied van beurzen wereldwijd. Je kunt je hierbij ook bezighouden met groen beleggen, wat betekent dat je geld belegt in fondsen die deelnemen aan projecten voor de bescherming of bevordering van het milieu. Een directe manier om groen te beleggen, is door aandelen kopen in bedrijven die zich bezighouden met verduurzaming. Tesla speelt bijvoorbeeld in op de energietransitie door elektrische auto's te bouwen. Daarnaast zijn er ook bedrijven die laadpalen leveren en windmolens produceren.

Je kunt ook aan groen beleggen doen door te beleggen in bepaalde fondsen die een groene strategie aanhouden. Dit kan fiscaal voordelig zijn om twee redenen.

1. Vrijstellingen bij groene beleggingen

Groen beleggen wordt dus fiscaal gestimuleerd door een vrijstelling van de inkomstenbelasting in Box 3. Deze vrijstelling kan oplopen tot een maximaal bedrag van 60.429 euro. Wanneer je een fiscale partner hebt, is dit bedrag 120.858 euro.

2. Extra heffingskorting

Een tweede manier is dat specifieke heffingskortingen zijn voor groenbeleggers. Deze korting bedraagt 0,7 procent van de vrijstelling die je feitelijk hebt bij een groene belegging. Het is voor maximaal 423 of 846 euro verrekenbaar met het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen.

Er hangt wel een voorwaarde aan deze fiscale voordelen, namelijk dat je belegt in een bepaald fonds dat staat op een door de Belastingdienst opgestelde lijst. Hierop staan onder andere de ABN AMRO Groenbank, Stichting Groenfonds en Triodos Groenfonds.

Hoe goed is het rendement van groen beleggen?

Er zijn veel onderzoeken die suggereren dat het rendement van fondsen die volgens de ESG-criteria beleggen een hoger rendement behalen dan andere fondsen. ESG staat voor "Environmental, Social and Corporate Governance" en omvat activiteiten die een gevolg kunnen hebben voor het milieu en de samenleving. Door te voldoen aan deze criteria kan een fonds zichzelf benoemen tot een groen fonds, waardoor fiscale voordelen veelal geldig zijn. Zo blijkt dat groen beleggen voor jou niet voor een slechter rendement zorgt dan gewoon beleggen.

Wanneer ga jij groen beleggen om zowel het milieu als jouw eigen portemonnee te stimuleren?