Strenge maatregelen of niet, op internet is het drukker dan ooit

pixabay

Over de ontwikkeling van het coronavirus valt nog steeds niet echt iets zinnigs te zeggen. Maar wanneer de herfst aanbreekt en het sowieso te fris wordt om 's avonds ongelimiteerd op een druk terras dan wel veilig in de eigen tuin te zitten, is er online genoeg te doen. Men heeft in de coronaperiode onderhand allerlei nieuwe hobby's opgedaan.

Internet, goed en slecht nieuws

Het internet is al sinds de uitvinding ervan voer voor een discussie die grofweg evenveel voor- als nadelen naar voren brengt. Een blik op het wereldwijde web na een transfer van een Feyenoord-voetballer richting hoofdstad stemt niet vrolijk en roept de vraag op waarom er zo weinig toezicht is op sociale media. Aan de andere kant vinden gelijkgestemden steun in elkaar en kunnen medici met wie en waar dan ook ter wereld hun bevindingen delen. Zonder internet was er lang niet zo snel een vaccin ontwikkeld. Maar zonder internet stonden mensen ook niet zo lijnrecht tegenover elkaar, zeggen anderen dan. Zo wisselen goed en slecht nieuws elkaar af. De persconferenties volgt men via internet, om vervolgens op datzelfde internet gezellig een spel met vrienden te gaan spelen. Op afstand . Internet, daarover is men het wel eens, is hierbij onmisbaar.

Dataverkeer explosief gestegen

Zeker met de komst van glasvezel internet zijn er meer mogelijkheden gekomen, waar we tijdens de coronaperiode, hoe lang die nog moge voortduren, massaal gebruik van maken. Het is dan ook geen opzienbarend nieuws dat het dataverkeer vanaf maart 2020 met een slordige 40 procent is gestegen. Thuiswerken heeft vanzelfsprekend een aanzienlijke bijdrage in dat percentage. Maar er zijn eveneens Zoomborrels, streamingconcerten en online bingo-avonden en pub- en popquizzen. Het gewone dataverkeer - mensen die filmpjes kijken, op Wikipedia verdwalen of met elkaar bijkletsen, ging en gaat intussen ook door.

Eenrichtingsvermaak of interactie

Om zichzelf en anderen buiten werktijd te vermaken werd het ene na het andere online feestje georganiseerd. Enige interactie is daarbij belangrijk. Kijken naar een streamingconcert van een band of DJ is lang niet zo opwindend als het echte werk, en bovendien een nogal passieve bezigheid - men gaat niet zo uit zijn dak als wanneer men lijfelijk in de zaal aanwezig zou zijn. Een quiz of bingo daarentegen, al dan niet zelf gemaakt met familie en vrienden, betrekt iedereen er meer bij dan het zogenaamde eenrichtingsvermaak. Allerlei applicaties en websites maken het zelfs mogelijk om geluid- en beeldfragmenten live te delen met andere partijen, waardoor een spelelement gecreëerd wordt. De creativiteit van mensen is, met behulp van internet, al met al belangrijk gebleken in de mentale weerbaarheid tegen de coronacrisis.