Woning verduurzamen in Friesland: wat zijn de mogelijkheden?

Aangeboden door: pricewise.nl

Steeds meer Friezen investeren in het verduurzamen van hun woning. En dat is logisch, want energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie of zonnepanelen verdienen de bewoners al in vijf tot zeven jaar terug. Daarnaast stijgt de waarde van de woning. Bovendien verbruiken woningeigenaren door zelf energie op te wekken een stuk minder fossiele brandstoffen, wat weer goed is voor het milieu.

Woning isoleren

Een goede isolatie is de basis van duurzaam wonen. Als de woning goed geïsoleerd is, dan hoeven de bewoners minder te stoken om de woning aangenaam te houden. Dit bespaart energie én geld. Bovendien is een goed geïsoleerde woning een belangrijke voorwaarde voor energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp. Voorbeelden van isolatiemaatregelen zijn: vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas. Door de spouwmuren te isoleren besparen mensen gemiddeld €550 per jaar op de energierekening.

Energiezuinig verwarmen

In 2050 moeten alle Friese huishoudens van het aardgas af zijn. Dat betekent dat we onze woningen op een andere duurzame manier gaan verwarmen. Dat kan door middel van elektrische warmtepompen en stadsverwarming via warmtenetten. Om woningeigenaren te stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van de gasaansluiting, heeft de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren een tegemoetkoming krijgen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. De vergoeding is ongeveer 40% van de aankoopprijs.

Friezen krijgen extra tegemoetkoming

Woningeigenaren uit Friesland kunnen, bovenop de subsidie die het Rijk verstrekt, nog een extra subsidie krijgen. Afhankelijk van de (hoeveelheid) gekozen energiebesparende maatregelen zal de tegemoetkoming ongeveer 10 procent van de investering zijn. Deze gunstige regeling geldt van 1 juni 2020 tot 31 december 2022.

Plaats zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op het dak zijn een slimme en duurzame keuze. Met deze 100% groene energiebron, produceert de woningeigenaar zijn op haar eigen, duurzame energie en dragen zij een steentje bij aan een duurzame wereld. De investering is tegenwoordig al binnen tien jaar terugverdiend. Daarna profiteren de bewoners nog heel wat jaren van gratis stroom. Bovendien kan de woningeigenaar de 21 procent btw die zij betalen over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Ook kunnen particulieren tot 2023 gebruikmaken van de aantrekkelijke salderingsregeling. Dat betekent dat de bewoners de opgewekte stroom mogen wegstrepen (salderen) tegen de stroom die zij afnemen van het energiebedrijf. Liever zonnepanelen huren? Dat is tegenwoordig ook mogelijk.

Energiebesparende maatregelen voor de kleine portemonnee

Ook met een aantal kleine energiebesparende maatregelen, kunnen bewoners energie besparen. Zo kunnen mensen 25 procent op de waterkosten besparen door een energiebesparende douchekop aan te schaffen. Ook door tochtstrips langs ramen en deuren te plaatsen, kunnen mensen energie besparen. Door radiatorfolie achter de radiator te plakken, voorkomt men dat er warmte via de muren naar buiten gaat. Dit is een goede maatregel voor woningeigenaren met een slecht geïsoleerde woning.