Nieuwe dakpannen voor Baron Theater

Nieuwe dakpannen voor Baron Theater

Opende Het Baron Theater in Opende krijgt deze zomer nieuwe dakpannen en het dak wordt deels geisoleerd. Het bestuur heeft 60.000 euro nodig, waarvan 50.000 door de gemeente Westerkwartier wordt gefinancierd. Het Baron Theater moet het resterende bedrag zelf bij elkaar zien te krijgen, “We hadden vorig lekkage met harde westerwind en ook met stuifsneeuw”, aldus secretaris Fokko Tolsma van het Opender dorpshuis.

De lekkage zorgt voor kapotte plafondplaten en ook het wifi-systeem viel uit als gevolg van de waterschade. De dakpannen op het Baron Theater dateren deels nog uit 1955, zo vertelt secretaris Tolsma. “Bijna tien jaar geleden werd de oude gymnastiekzaal omgebouwd tot het Baron Theater. Omdat we beperkte financiële middelen hadden, zijn we creatief geweest en hebben een deel van de dakpannen schoongemaakt en gestraald. Deze pannen dateren nog uit 1955 en hebben het nog tien jaar goed volgehouden, maar nu is het toch tijd voor nieuwe dakpannen.”

Met hulp van de zakenclub van het Baron Theater – vijftig betrokken bedrijven uit de omgeving – en acties wordt het restbedrag van 10.000 euro verzameld. “De zakenclub zorgt voor een reservepotje en daar kunnen we dit soort dingen deels uit betalen gelukkig. Ook worden de leden van Crescendo en het dorp gevraagd om een donatie te doen via het Prins Bernhard Fonds. Vorige week was er een speciale actie van dit fonds, waarbij je alle donaties direct naar het Baron Theater gaan. We kunnen zo weer een bedrag bij elkaar sparen.”

Dakpannen

Het bestuur van het Baron Theater hoopt in de zomer met het dak aan de gang te kunnen gaan. “We wachten nog op de vergunning van de gemeente, maar de aanbesteding is al geweest. Aannemer Nootebomer uit Lutjegast gaat het dak deels isoleren en de nieuwe dakpannen plaatsen. We gaan het hele dak voorzien van nieuwe, oranje dakpannen. Het dak ziet er dan als één geheel uit. De pannen blijven wel oranje zoals nu ook al het geval is.”

Met vrijwilligers van Crescendo worden de dakpannen er in de loop van de zomer afgehaald. “We kunnen zo geld besparen door het werk deels zelf te doen. We hebben wel mooi weer nodig. We hopen in juli de vergunning te krijgen en moeten dan even zien wanneer we gaan beginnen. Zodra het een paar dagen goed en droog weer wordt gaan we los. We willen in ieder geval voor 1 oktober het dak klaar hebben, want dan begint het nieuwe seizoen en dan staan er al weer voorstellingen gepland.”