FNP en PvdA: een ton voor een ton

REGIO De Statenfracties van NP en PvdA komen eind juni met een motie om 100.000 euro beschikbaar te stellen voor een stimuleringsregeling voor regentonnen.

Met de aanschaf van een ton kunnen inwoners regenwater opvangen en zo veel drinkwater besparen. Afgelopen weekend trokken zware buien over Friesland. Maar met droogte wordt veel water gebruikt voor het sproeien van tuinen, het vullen van zwembaden en het wassen van auto’s.

Twee jaar geleden wist FNP-fractievoorzitter Sijbe Knol te bewerkstelligen dat de regenton in het coalitie-akkoord werd opgenomen. Sijbe Knol heeft zelf al een regenton: ‘Yn in drûge perioade haw ik der fjouwer wiken wetter fan. Eins soe elkenien der ien hawwe moatte. As by alle huzen yn Fryslân in reintonne stiet, kin dat elke dei in besparring fan 5 miljoen liter opleverje. Dat binne twa olympyske swimbaden fol.’

Ongeveer een derde van alle huizen in Friesland hebben een regenton. Gedeputeerde Staten moeten de komende maanden de regeling uitwerken. Het is de bedoeling dat de regeling op Wereldwaterdag, 22 maart 2022, ingesteld wordt.