Padelsport groeit in Surhuisterveen

Padelsport groeit in Surhuisterveen

Surhuisterveen Padel - met de klemtoon op de laatste lettergreep - is een mix tussen tennis en squash en de sport wordt steeds populairder in Nederland en ook in Surhuisterveen. Rikus van der Es (65) is lid van de Feanster tennisvereniging TSO en speelt geregeld een partijtje op de twee padelbanen op het Blauknopke. “De sport wordt steeds populairder. Je hebt meer actie en hoeft minder te lopen. Het is wat sensationeler en sneller dan tennis”, aldus de padelspeler.

Padel wordt gespeeld met vier personen op een kleiner veld van 10 x 20 meter in een soort kooi. “De achterwand en een deel van de zijwanden zijn van doorzichtig glas en mogen gebruikt worden in het spel. Je moet snel reageren. De bal mag maar één keer aan jouw kant op de grond stuiteren, maar mag via de wand terug worden gespeeld. Het is technischer, tactischer en veel bewegelijker, maar je hoeft minder grote afstanden te lopen. Dat komt mij wel goed uit want mijn knieën zijn niet meer zo goed”, zegt Rikus lachend. “Verder speel je met een racket van foam met gaatjes erin. Het racket is korter dan een tennisracket en de bal waarmee je speelt is iets lichter bij padel. “

Tweede

Surhuisterveen had - na Joure - als tweede padelbanen in Friesland. “We hebben de banen als sinds 2019. Ondertussen zijn er vijf tennisverenigingen in onze provincie waar padel kan worden gespeeld. Het aantal groeit nog steeds. Er spelen ook een aantal mensen uit Leeuwarden in Surhuisterveen. Ze zijn laaiend enthousiast over padel. Je ziet dat zowel oud en jong het een mooi spel vindt. Mijn vrouw speelt het bijvoorbeeld ook en we staan geregeld op de baan met vrienden van rond de zeventig jaar.“

Padel wordt wereldwijd steeds populairder. Rikus en zijn vrouw kwamen een aantal jaren voor het eerst met de sport in aanraking in Spanje. “In Spanje is padel, na voetbal, de meest gespeelde sport. Daar heb je vaak wel acht padelbanen en maar twee tennisbanen. Hier in Nederland is dat vaak nog andersom, maar je ziet dat dat steeds meer veranderd. Ik verwacht dat er in Surhuisterveen binnen vijf jaar ook wel een paar padelbanen bijkomen.”

Bekendheid

Ondanks de mondiale groei is de sport nog weinig bekend, aldus secretaris Corry Vlasma van tennisvereniging TSO. “We willen daarom ProbeerPadel-sessies organiseren, waarbij je vijf lessen krijgt van een ervaren trainer om je basisvaardigheden van de padelsport bij te brengen. Op 10 juni starten we met de lessen en ze eindigen op 8 juli. Voor 45 euro mag iedereen meedoen aan de padellessen. Voor padelrackets wordt gezorgd. Ik ontvang graag een mailtje op padel@tsotennis.nl voor 5 juni als mensen geïnteresseerd zijn. Aansluitend aan de lessen organiseren we voor alle deelnemers op zaterdag 10 juli een lesserstoernooi.

Corry benadrukt nog eens het open karakter van TSO. “Tennisvereniging TSO is een vereniging die naast tennis nog veel meer heeft te bieden. Een aantal jaren terug hebben het bestuur en de leden van de vereniging besloten om het prachtige tenniscomplex niet alleen uit te breiden met padelbanen maar ook met een multifunctionele playground. Diverse partijen hebben financieel bijgedragen en het resultaat mag gezien worden. De vereniging heeft een ‘open’ karakter gekregen. Dit ‘open ‘ karakter houdt in dat ook andere partijen zoals scholen, naschoolse opvang en buurtverenigingen tegen een geringe vergoeding gebruik mogen maken van onze faciliteiten. Op deze manier draagt de vereniging haar steentje bij aan de Mienskip van Surhuisterveen en omgeving.”