Westerlauwers mannenkoor: ‘We willen binding houden’

Westerlauwers mannenkoor: ‘We willen binding houden’

Surhuisterveen/Grootegast Achter de schermen staat het bestuur van het Westerlauwers mannenkoor niet stil, maar de repetities van het koor kunnen al ruim een half jaar niet doorgaan. “We zijn er klaar voor als er weer wat mag. Dan gaan we weer los. We hopen dat we in ieder geval in september weer samen mogen zingen, maar dit is natuurlijk wel onder voorbehoud van wat er op dat moment mag en kan”, aldus secretaris Gerrit Tuinstra van één van de grootste mannenkoren in het noorden van Nederland.

De 110 koorleden van het Westerlauwers mannenkoor komen voor het grootste deel uit de gemeente Achtkarspelen. “Verder komen ze uit een groot gebied er om heen. We hebben zowel veel Friezen als Groningers als lid en dat zorgt vaak voor de nodige humor tussen de beide groepen. We zingen ook zowel Friese als Groningse stukken”, zegt Gerrit, die zelf uit Grootegast komt en al acht jaar als tweede bas bij het koor zingt. “Maar we kunnen altijd meer leden gebruiken. Belangstellenden kunnen zich altijd melden. De drempel is niet hoog. De repetities zijn altijd gezellig en je hoeft geen geweldige stem te hebben, dat komt door de oefeningen vanzelf wel.”

Jubileum

Ook al ligt het koor op dit moment stil, toch worden er wel plannen gemaakt door het bestuur, legt de secretaris uit. “We bestaan volgend jaar 45 jaar. We zijn al bezig met het programma van het jubileumjaar. Zo willen we een nieuwe cd gaan opnemen en we willen in oktober 2022 een jubileumconcert houden. Ook hebben we al data voor optredens aan het eind van dit jaar. Het Adventsconcert van het Westerlauwers mannenkoor in Surhuisterveen is alom bekend. We hebben dan wel 700 bezoekers en het is vaak vechten om een kaartje. We hopen op 12 december 2021 weer ons Adventsconcert te houden in Surhuisterveen en op 19 december 2021 in Grootegast, natuurlijk alles onder voorbehoud.”

Het bestuur doet verder zijn best om de binding tussen de koorleden te houden nu er geen optredens en repetities mogelijk zijn. In december kregen alle mannen en hun families een kerstkaart met daarop een foto van het Adventsconcert van 2019. En op de website van het mannenkoor is een gesloten gedeelte waarop iedereen hun wel en wee kan delen. “Zo blijven we toch wat op de hoogte van wat er speelt bij de koorleden. Met een gemiddelde leeftijd van 70,5 jaar is niet iedereen digitaal even sterk. Er wordt ook wel gebeld onderling tussen de leden en we sturen geregeld een nieuwsbrief met de meest recente info over het koor.”

Eén worden

In een normaal jaar heeft het Westerlauwers mannenkoor - onder leiding van dirigent Jan Hibma - zo’n 10 tot 15 optredens in kerken, bij zangavonden, in verpleeghuizen en bij andere speciale gelegenheden. In maart 2020 – bij de eerste lockdown – werden alle optredens direct afgezegd en ook een geplande koorreis naar Berlijn moest worden afgezegd. “De mannen missen het gezamenlijke oefenen en optreden wel en dat zegt ook iets over het gevoel van binding binnen het koor.”

In september van dit jaar verwacht de secretaris weer te beginnen met de repetities in de vaste oefenlocatie in het gebouw van de christengemeente in Buitenpost. “Maar we moeten eerst rustig opbouwen qua zang en sociale binding. Onze stemmen hebben ook een jaar geen oefening gehad. Het moet weer zuiver worden. Het is ook weer even wennen aan elkaar en het koor moet weer één worden. Maar we hebben weer zin om samen te zingen. Zo ontstaat er weer een stukje samenhorigheid en zijn we in december weer klaar voor onze optredens. Maar alles onder voorbehoud natuurlijk”, benadrukt Gerrit nog eens.