Museumweek in Spitkeet Harkema

HARKEMA Van 19 tot en met 25 april is de Nationale Museumweek. Omdat de musea vanwege de crisis nog steeds gesloten moeten blijven, wordt de Museumweek dit jaar digitaal gehouden.

Alle musea die meedoen kunnen een pronkstuk uit hun collectie op de website www.museum.nl zetten. De Spitkeet heeft gekozen voor de grafsteen van Jacoba Brandlij. Zij was de eerste vrouw die op het in 1870 geopende armenkerkhof te Opende werd neergelegd. Mevrouw Brandly was de schoonmoeder van de burgemeester van Grootegast en was daarom waarschijnlijk niet arm.

Waarom zij toch op het armenkerkhof werd begraven is een raadsel. Tegenwoordig ligt haar grafsteen op het armenkerkhof bij De Spitkeet in Harkema. Hoe hij daar terecht is gekomen? Het hele verhaal over deze bijzondere grafsteen is te lezen op bovengenoemde website en ook op de website van De Spitkeet: www.despitkeet.nl. Als het museum weer open mag, is het uiteraard mogelijk om alsnog een bezoekje aan het museum brengen om de grafsteen in het echt zien.