Pieter Hamstra uit Harkema legt na 45 jaar gereedschap neer

HARKEMA Toen in de zomer van 1975 Pieter Hamstra de ambachtsschool verliet, kon hij meteen aan de slag bij de plaatselijke aannemer.

En nu, na meer dan 45 jaar, neemt hij afscheid bij hetzelfde bedrijf in Harkema. “Ik kom in aanmerking voor een speciale regeling in de bouw en kan daarom nu 3 jaar vóór m’n AOW stoppen met werken. Het is een fijne tijd geweest, al die jaren, maar nu kan ik m’n dagen zelf gaan invullen,” aldus Pieter. En dat zal zeker lukken want zijn grote hobby is het surfen. Als er voldoende wind is, dan is hij bijna elke dag bij Lauwersoog op het water te vinden.

De kneepjes van het vak heeft hij geleerd door naast de praktijk een opleiding te volgen tot vakman timmerman. Dat was toen nog enkele dagen in de week naar de schoolbanken. Maar het is een goede basis geweest voor een lange carrière bij Kootstra van der Veen. Hij heeft de groei van het bedrijf meegemaakt van regionale aannemer tot bouwonderneming die in de drie noordelijke provincies naam heeft gemaakt.

Afwisseling

Specialiteit is traditionele woningbouw met toepassing van prefab onderdelen. Pieter werd ingezet voor het aftimmeren en afwerken. Maar met de kennis welke opgedaan is op de bouwprojecten werd hij ook de ideale vakman voor de werkplaats. De productie van de prefab kapelementen, dakkapellen en kozijnen bouwdelen vraagt om nauwgezet werken zodat alles precies in elkaar gezet kan worden op de bouwplaats. “ In het begin moesten we zelf de kap nog op de grond uitslaan. Nu wordt elk onderdeel door de werkvoorbereiding uitgetekend. Maar het mooie van het werk was de afwisseling met steeds weer nieuwe ontwikkelingen.”

Het bouwbedrijf neemt afscheid van een vakman in een tijd dat de orderportefeuille goed gevuld is. “Maar de opvolging is geregeld”, aldus Marten Claus, één van de directieleden van Kootstra van der Veen. “We zijn een erkend opleidingsbedrijf en er zijn gelukkig jongeren die juist nu kiezen voor een opleiding in de bouw. Het is een geweldig mooi vak om in een bouwteam samen iets te realiseren. Pieter heeft al die jaren een belangrijke rol vervuld binnen het bedrijf, ook als voorbeeld voor de leerlingen. Maar nu is het hem ook van harte gegund om van zijn pensioen te genieten.”