Kinderen basisschool It Holdernêst leren natuur waarderen

HARKEMA De afgelopen week zijn basisschoolkinderen van It Holdersnêst in Harkema, De Klimstien in Noardburgum en CBS De Tarissing in Rinsumageast de natuur in gegaan om de lente te fotograferen.

Stichting KidzKlix en Brommels! namen de kinderen mee op pad samen met professionele natuurfotograaf Bart Stornebrink om de flora en fauna in eigen omgeving vast te leggen. Vrijdag was het de beurt aan groep 6 van It Holdersnêst. De activiteit is een onderdeel van project ‘Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip’ van Stichting Wrâldfrucht, Landschapsbeheer Friesland en de Friese Milieufederatie.

Gewapend met stoot- en waterdichte cameraatjes in flitsende kleurtjes van KidzKlix verkenden de kinderen van It Holdersnêst de biodiversiteit rondom Harkema. Bart Stornebrink leerde de zesdegroepers hoe ze deze natuur op professionele en creatieve wijze op beeld konden vastleggen. Bovendien leerden ze over de planten, insecten en dieren in eigen omgeving. In het warme lenteweer schoten de kinderen prachtige foto’s. Het zorgde voor een heerlijk natuurfeestje!

Wâldpykfestijn

De KidzKlix workshops zijn het eerste wapenfeit van Wâldpykfestijn Brommels! dat traditioneel elk jaar het 4e weekend van augustus plaatsvindt. Dit jaar is dat op 28 en 29 augustus. Het thema van dit jaar is ‘Natuerlik Ferskaat’ (biodiversiteit). Brommels is dit en komend jaar onderdeel van project ‘Natuerlik Ferskaat mei de mienskip’. In dit project werken Stichting Wrâldfrucht, Landschapsbeheer Friesland en de Friese Milieufederatie samen om de inheemse biodiversiteit in de gemeente Noardeast-Fryslân, Achtkarspelen, Dantumadiel en Tytsjersteradiel te vergroten.

De natuurfotografie-excursies als één van de vooractiviteiten van Brommels! in het voorjaar passen hier naadloos bij. “Zorgen dat we goed omgaan met klimaat en natuur is er één van lange adem. Als kinderen zo op speelse wijze de natuur leren waarderen is daarom enorm belangrijk voor de toekomst”, aldus Henk Pilat van Stichting Wrâldfrucht. Kijk voor meer informatie op www.brommelsfestijn.nl.

Het project ‘Natuerlik Ferskaat mei de mienskip’ is met een bijdrage uit het Iepen Mienskipsfûns van de Provinsje Fryslân tot stand gekomen. Gemeente Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Dantumadiel cofinancieren het project. Meer info over het project Natuerlik Ferskaat: https://www.dewouden.com/natuerlik-ferskaat-mei-de-mienskip/ (Foto’s: Monika Balu.)s